TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kerti növények téli tápanyagigénye: Milyen trágyázásra van szükség a hideg időszakban?

2023.11.14 15:32
Kerti növények téli tápanyagigénye: Milyen trágyázásra van szükség a hideg időszakban?

A kerti növények téli tápanyagigénye kisebb, mint a tavaszi-nyári időszakban, mivel a növekedésük lelassul vagy megáll, azonban még ebben ilyenkor is fontos, hogy biztosítsuk számukra a szükséges tápanyagokat, hogy a következő tavasszal egészségesen indulhassanak újra növekedésnek. Hogyan? Mutatjuk!

Milyen tápanyagokra figyeljünk a téli trágyázáskor?
Nitrogén (N)
A nitrogén fontos a növények zöld tömegének növekedéséhez. A téli trágyázásban azonban érdemes csökkenteni a nitrogén mennyiségét, mivel a növények nem használják fel hatékonyan a hideg időben.
Foszfor (P)
A foszfor lényeges a növények gyökérzetének fejlődéséhez és a virágzáshoz. A téli trágyázásban a foszfor mennyiségét érdemes növelni, hogy a növények erős gyökérzetet alakítsanak ki, és jobban bírják a hideget.
Kálium (K)
A kálium segít a növények ellenállóképességének növelésében, télen a trágyázásban mennyiségét érdemes növelni, hogy a növények jobban bírják a fagyokat és a betegségeket.


Mikor és mivel végezzük?
A téli trágyázást legkésőbb november végén vagy december elején kell elvégezni, ehhez szerves vagy műtrágyát is használhatunk.
Szerves trágya, például a komposzt vagy a marhatrágya, lassan oldódik fel, és a növények hosszú távon kapják meg a szükséges tápanyagokat. Használatakor ügyeljünk arra, hogy ne vigyünk fel túl sokat, mert ez károsíthatja a növények gyökérzetét. A trágyázáshoz 10-15 cm vastag trágyaréteget kell eljuttatni a növények tövéhez.
A műtrágya gyorsabban oldódik fel, mint a szerves trágya, ezért kisebb mennyiségben is elegendő. A műtrágyák között találunk olyanokat is, amelyek kifejezetten téli trágyázáshoz készültek, ezek általában magas foszfor- és káliumtartalmúak. A műtrágyát a növények tövéhez szórjuk ki, és a talajjal óvatosan keverjük el.
Tipp: Trágyázás során ügyeljünk arra, hogy ne “adagoljuk túl” a növényeket, a túl sok tápanyag ugyanis károsíthatja azokat.

Mely növényeknél kiemelten fontos a téli trágyázás?
Lombhullató fák és cserjék
A hideg időben is igényelnek tápanyagokat, ráadásul a foszfor és a kálium segíti a növényeket a fagyállóságuk növelésében.
Tömeges örökzöldek
Például a fenyők és a tuják szintén igényelnek tápanyagokat a hidegben, a foszfor és a kálium segíti a növényeket a fagyállóságuk növelésében, valamint a hajtások növekedésében.
A téli trágyázás fontos része a kerti növények gondozásának, hiszen a megfelelő tápanyag-ellátottságnak köszönhetően a növények erősek és ellenállóak lesznek, illetve könnyebben bírják a hideg időjárást is!