TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Téli kertfenntartási terv: Hogyan alakítsunk ki egy karbantartási ütemtervet

2023.12.27 15:17
Téli kertfenntartási terv: Hogyan alakítsunk ki egy karbantartási ütemtervet

A kert téli fenntartása fontos feladat, hiszen a hideg időben elvégzett munkánkkal segíthetjük megőrizni a növények egészségét és szépségét a következő tavaszig. Most néhány lépésben megmutatjuk, hogy ehhez miként lehet egy hatékony karbantartási ütemtervet kialakítani!

1. lépés: Vizsgáljuk meg a kertet!
Először is, sétáljunk végig a kertben, és értékeljük a helyzetet. Figyeljük meg a növények állapotát, és keressük meg a problémákat, például a fagykárokat vagy a betegségeket.

2. lépés: Készítsünk listát a tennivalókról!
Ha végeztünk a kert állapotának felmérésével, akkor készítsünk listát a tennivalókról. Mi szerepelhet ezen a listán? Íme néhány példa:
Vágjuk vissza a halott vagy beteg ágakat és leveleket.
Távolítsuk el a száraz leveleket és más törmeléket a kertből.
Tápláljuk a növényeket, amelyeknek szükségük van rá.
Vizsgáljuk meg alaposabban a növényeket a kártevők és betegségek szempontjából.
Védjük meg a növényeket a fagytól, ha szükséges.

3. lépés: Priorizáljuk a feladatokat!
Nem minden feladat ugyanolyan fontos, ezért fontossági sorrendet felállítva biztosíthatjuk, hogy a legfontosabb munkákat még időben elvégezzük. Például, ha a növények fagykárokat szenvedtek, fontos, hogy azonnal megvédjük azokat a további károktól.

4. lépés: Hozzunk létre egy ütemtervet!
Miután meghatároztuk a tennivalók listáját és azok fontossági sorrendjét, azután hozzunk létre egy ütemtervet. Ez segít abban, hogy ne felejtsünk el semmit, és hogy a feladatokat időben elvégezzük. Itt érdemes azt is feljegyezni magunknak, hogy mely munkához mire van szükségünk, mit honnan tudunk beszerezni vagy esetleg kölcsönkérni.

5. lépés: Kérjünk segítséget, ha szükséges!
Ha a kert nagy vagy bonyolult feladatok várnak ránk, amikben még nincs tapasztalatunk, akkor kérjünk segítséget egy kertésztől vagy hozzáértőtől. Egy profi segíthet megtervezni és végrehajtani a hatékony téli kertfenntartási ütemtervünket, így jövőre már mi magunk is maradéktalanul el tudjuk végezni ezeket a fontos feladatokat.


Néhány extra tipp a téli karbantartáshoz!
Ha a kertünkben vannak érzékeny növények, amelyeket meg kell védeni a fagytól, akkor ezt takarással megtehetjük, a takaróanyag lehet fólia, zsákvászon vagy akár fenyőágak is.
Ha a kertünkben vannak cserjék vagy fák, amelyeket meg kell vágni, várjunk, amíg a fagyok elmúltak – ez segít csökkenteni a fagykárok kockázatát.
Ha pedig a kertünkben vannak virágágyások, akkor fedjük le azokat mulccsal vagy fenyőágakkal, hogy megvédjük őket a fagytól és a széltől.