TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Tavaszi előkészületek a kertben

2024.02.09 18:28
Tavaszi előkészületek a kertben

A tavasz a kertben vitathatatlanul a megújulás és az újrakezdés időszaka, ugyanis a téli pihenő után a növények ébredezni kezdenek, és a kertészkedők is alig várják, hogy ismét munkába állhassanak. A tavaszi szezon sikeres elindításához fontos a kert alapos felkészítése, nézzük meg, hogy miket kell elvégezni ilyenkor!

Talajelőkészítés
Takarítás
Az első lépés a télen felhalmozódott avar, gallyak és elszáradt növényi részek eltávolítása. Ezután gereblyézzük át a talajt, hogy fellazítsuk a szerkezetét és javítsuk a levegőzést és vízelvezetést.
Talajvizsgálat
A tavasz ideális időpont a talaj tápanyagtartalmának ellenőrzésére is, a talajvizsgálat alapján megtudhatjuk, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a kertünknek. A szükséges tápanyagokat komposzt, trágya vagy műtrágya formájában pótolhatjuk.
Mulcsozás
Ez a fajta talajtakarás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, megakadályozza a gyomok növekedését, és javítja a talajszerkezetet – tavasszal érdemes erre is időt szánni. Számos anyag alkalmas mulcsozásra, pl. szalma, fenyőkéreg, komposzt.


Metszés
A tél végén a gyümölcsfák és díszfák metszése is elvégezhető. A metszés célja a korona alakítása, a beteg és sérült hajtások eltávolítása, valamint a terméshozam növelése. Fontos, hogy a metszés szakszerűen legyen elvégezve, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjünk tanácsot szakembertől!


Mikor végezzük el a metszést?
Gyümölcsfák
A tél végén, a rügyfakadás előtt végezzük el a gyümölcsfák metszését, ilyenkor távolítsuk el a sérült, beteg és elöregedett ágakat.
Dísznövények
A dísznövények metszése fajtától függően változó, de általánosságban elmondható, hogy a tél végén, a tavaszi növekedés megindulása előtt végezzük el azt.
Szőlő
A szőlő metszését is a tavasz elején végezzük, a metszés során a vesszők egy részét eltávolítjuk, hogy a növény erősebb és terméshozóbb legyen.


Első tavaszi virágok
A tavasz első hírnökei a krókusz, a nárcisz, a tulipán és a jácint. Ezek a virágok már a tél végén, kora tavasszal is virágot hoznak, és színpompássá varázsolják a kertet. Ha ősszel nem ültettünk virághagymákat, akkor kora tavasszal is beszerezhetünk cserépben nevelt tavaszi virágokat.


Extra tippek
A tavaszi munkálatokat ne kezdjük el túl korán, amíg a talaj még fagyos!
A metszéshez használjunk éles és tiszta szerszámokat!
A tavaszi virágokat öntözzük rendszeresen, de ne öntözzük túl őket!
Figyeljünk a kártevőkre és a növénybetegségekre, és szükség esetén védekezzünk ellenük!
A kora tavaszi kertészkedés örömteli tevékenység, amelynek során kikapcsolódhatunk és gyönyörködhetünk a természetben, a fenti tanácsok betartásával pedig kertünk hamarosan tavaszi pompába öltözik!