TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Itt a tavasz: készítsd elő a veteményest!

2024.03.01 15:28
Itt a tavasz: készítsd elő a veteményest!

A tavasz beköszönte a kertészek számára a friss zöldségek ígéretét hozza magával, de a bőséges terméshez elengedhetetlen a veteményeskert gondos előkészítése, nézzük meg, hogy mi kell egy sikeres szezonhoz!

1. A tervezés
Elsőként mindenképp gondoljuk át, hogy milyen zöldségeket szeretnénk termeszteni, ehhez vegyük figyelembe a család ízlését, a helyi éghajlatot és a rendelkezésre álló területet is. Ezután készítsünk egy vetési tervet, amelyben meghatározzuk a zöldségek vetési idejét és helyét, ez nagy segítségünk lesz majd az egész szezon alatt.
Tipp: A vetési terv elkészítésénél vegyük figyelembe a vetésforgót, hogy elkerüljük a talaj kimerülését és a kártevők felhalmozódását!
2. A talaj előkészítése
A jó terméshozam kulcsa a megfelelően előkészített talaj, ehhez távolítsuk el a gyomokat és a növényi törmeléket a veteményes területéről, majd lazítsuk fel a talajt ásóval, kapával, végül pedig javítsuk a talaj minőségét komposzttal vagy trágyával, ha szükséges.
3. A magvetés
Válasszuk ki a megfelelő magokat a helyi klímának és a kívánt zöldségfajtáknak megfelelően, majd vessük el a gondosan előkészített talajba, a magok vetési mélységét és távolságát a vetőmag csomagolásán található utasítások alapján határozzuk meg!
4. Az öntözés és gondozás
A vetés után a legfontosabb teendőnk a rendszeresen öntözés, hogy a talaj nedves maradjon. Emellett figyeljük a gyomokat, és távolítsuk el azokat, mielőtt megzavarnák a zöldségek növekedését. Szükség esetén pedig védjük a növényeket a kártevőktől és a betegségektől.


Első lépések a friss zöldségekért
A kora tavaszi zöldségek, mint a saláta, a spenót, a retek és a borsó, már hűvösebb hőmérsékleten is vethetők. Ilyenkor védettebb, melegebb helyen már nekiláthatunk a palántanevelésnek is, ez egy jó lehetőség a hosszabb tenyészidejű zöldségek, mint a paradicsom, a paprika és a padlizsán korai betakarítására.
Tipp: Használjunk takarást a talaj nedvességtartalmának megőrzésére, a gyomok elnyomására és a növények védelmére a hideg ellen!


3 extra tipp!
Kezdjük kis területen, majd fokozatosan bővítsük a veteményeskert méretét a tapasztalatszerzéssel!
Használjunk társnövényesítést a kártevők és a betegségek elleni védekezéshez!
Gyűjtsük be a zöldségeket a megfelelő időben, hogy a legjobb ízt és tápértéket érjük el!
A tavaszi veteményeskert gondozása örömteli és jutalmazó tevékenység, amely friss, finom és egészséges zöldségekkel lát el minket, ezért igazán megéri a ráfordított időt, gondosságot!