TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Tavaszi trágyázás és a kert tápanyagigénye

2024.03.22 16:06
Tavaszi trágyázás és a kert tápanyagigénye

A tavasz a kertészkedés egyik legizgalmasabb időszaka, tele új lehetőségekkel és ígéretekkel. A növények ébredezni kezdenek, a rügyek fakadni, a levegő pedig tele van a friss hajtások illatával. Hogy a kertünk teljes pompájában tündököljön, fontos a tavaszi trágyázás, amellyel pótolhatjuk a talajban kimerült tápanyagokat, ehhez adunk most tippeket!

Miért fontos a tavaszi trágyázás?
A téli hónapok során a talaj tápanyagtartalma lecsökken, ami a növények fejlődését gátolhatja. A tavaszi trágyázás pótolja a hiányzó tápanyagokat, és ezáltal erősebbé és ellenállóbbá teszi a növényeket, serkenti a növekedést és a lombozat fejlődését, illetve szebb virágokat és zamatosabb, ízletesebb termést eredményez.


Milyen trágyát használjunk tavasszal?
A trágyák széles skálája áll rendelkezésre, így fontos, hogy a kertünk igényeinek megfelelően válasszunk. A leggyakoribb tavaszi trágyák:
Szerves trágyák: Komposzt, istállótrágya, zöldtrágya. Ezek a trágyák lassan bomlanak le, és hosszabb távon biztosítják a tápanyagellátást.
Műtrágyák: Nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag, gyorsan ható trágyák. A műtrágyák használatakor fontos betartani a használati utasítást, hogy elkerüljük a túltrágyázást!


Mikor trágyázzunk tavasszal?
A tavaszi trágyázás ideális ideje a fagyok elmúlása után, a növények fakadása előtt van. A trágyát száraz talajra szórjuk, majd kapáljuk, forgassuk be a talajba. Fontos, hogy a trágya egyenletesen eloszoljon az érintett területen!


A kert tápanyagigénye
A különböző növények eltérő tápanyagigénnyel rendelkeznek, például a zöldségeknek és a virágoknak általában több nitrogénre van szükségük a növekedéshez, míg a gyümölcsfáknak és a dísznövényeknek a foszfor és a kálium is fontos, így a trágya kiválasztásakor vegyük figyelembe a növények igényeit is, ha nem vagyunk ebben biztosak, akkor kérjünk szakértői tanácsot!

4 tipp a tavaszi trágyázáshoz
1. Vizsgáltassuk meg a talajt!
A talajvizsgálat segít meghatározni a talaj tápanyagtartalmát, így pontosabban tudjuk kiválasztani a megfelelő trágyát.
2. Ne trágyázzunk túl!
A túltrágyázás káros lehet a növényekre, sőt a környezetre is.
3. Használjunk komposztot!
A komposzt kiváló szerves trágya, amely javítja a talaj szerkezetét és tápanyagellátását is.
4. Kövessük a trágya használati utasítását!
A műtrágyák használata során fontos betartani a használati utasítást, adagolási mennyiséget, hogy elkerüljük a túltrágyázást.
A tavaszi trágyázás fontos szerepet játszik kertünk szépségének és termőképességének megőrzésében. A fenti tanácsok betartásával biztosíthatjuk, hogy növényeink egészségesek és erősek legyenek, és így kertünk teljes pompájában tündökölhessen!