TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Fenntartható kertészkedési praktikák

2024.04.26 11:08
Fenntartható kertészkedési praktikák

A kertészkedés az egyik legjobb módja annak, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk a természettel, friss élelmiszert termeljünk és gyönyörű környezetet alakítsunk ki magunk körül. Ugyanakkor a hagyományos kertészeti gyakorlatok káros hatással is lehetnek a természetre, de szerencsére számos módon tehetjük a kertészkedést fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá, ehhez adunk most tippeket!

1. Válasszunk természetes módszereket a kártevők és a gyomok elleni küzdelemhez!
A vegyszerek használata káros lehet a rovarokra, a méhekre és más hasznos élőlényekre, valamint szennyezhetik a talajt és a vizet. Ehelyett alkalmazzunk természetes kártevő- és gyomirtó módszereket, mint például a forgatás, a komposztálás, a takarás és a kézi gyomlálás, de léteznek már környezetkímélő készítmények is ezekre a problémákra, helyezzük előtérbe ezeket.

2. Ültessünk helyi, szezonális növényeket!
A helyi növények alkalmazkodtak az éghajlathoz és talajtípushoz, így kevesebb gondozást igényelnek és kevésbé valószínű, hogy kártevők és betegségek támadják meg őket. A szezonális növények termesztése pedig csökkenti az energiafelhasználást és a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást is.

3. Komposztáljuk a kerti hulladékot!
A komposztálóba bekerülhet a konyhai hulladék, a frissen nyírt fű és a lehullott levelek is, melyek természetes bomlásnak indulnak és néhány hónapon belül tápanyagban gazdag talajjavítót hoznak létre. Így nemcsak a huladékot kezeljük okosan, hanem olyan komposztanyagunk is lesz, aminek a talajba forgatásával javíthatjuk annak szerkezetét és nedvességmegőrző képességét.

4. Gyűjtsük az esővizet!
Az esővízgyűjtés nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a csapvízhasználatot és megőrizzük a vizet – ezt az esővizet öntözésre használhatjuk a szárazabb időszakokban.

5. Használjunk takaróanyagokat!
A takaróanyagok, például a szalma, a faforgács, a fenyőmulcs vagy a komposzt, segítenek megőrizni a talaj nedvességét, elnyomják a gyomokat és megakadályozzák a talajeróziót is.

6. Növeljünk beporzókat vonzó növényeket!
A méhek, a pillangók és más beporzók elengedhetetlenek a növények beporzásához és a terméshozam növeléséhez. A kert egyes részein hozzunk létre méhlegelőt – ez nemcsak praktikus, hanem szép látványt is nyújt majd.

7. Helyezzünk ki madárodúkat és denevérházakat!
A madarak és a denevérek segítenek megfékezni a kártevők populációját. Helyezzünk ki madárodúkat, - etetőket és denevérházakat, hogy odavonzzuk ezeket a természetes kártevőirtókat.

8. Kerüljük a kemény felületek használatát!
A kemény felületek, például a beton és a járólapok, csökkentik a víz beszivárgását a talajba, ami vízelvezetési problémákhoz vezethet. Használjunk áteresztő felületeket, például mulcsot vagy kavicsokat, hogy javítsuk a vízelvezetést és megőrizzük a talaj nedvességtartalmát.

9. Válasszunk víztakarékos öntözési módszereket!
A csepegtető öntözés vagy egy automata öntözőrendszer sokkal hatékonyabb öntözési módszerek, mint például a locsolókanna használata. Ezek a módszerek kevesebb vizet használnak, így segítenek megelőzni a vízpazarlást!