TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Májusi munkák a kertben – Virágok, zöldségek és gyümölcsök

2024.05.02 15:36
Májusi munkák a kertben – Virágok, zöldségek és gyümölcsök

A május a kertészek számára a pezsgés hónapja, hiszen a tavasz vége felé közeledve a talaj már felmelegedett, a fagyok veszélye elmúlt, így itt az ideje belevágni a komolyabb kerti munkákba. Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb előkészületeket, és tippeket adunk a májusi ültetésekhez!

Előkészületek
Talajápolás
A tél során felhalmozódó lehullott leveleket és ágakat távolítsuk el, komposztáljuk vagy használjuk talajtakaróként, ha eddig ezt nem tettük meg. A talajt lazítsuk fel ásóval vagy rotovátorral, és keverjünk bele komposztot vagy trágyát a tápanyagok pótlására.
Gyomlálás
A gyomok eltávolítása fontos a tápanyagok megőrzése és a növények egészsége érdekében – kézzel, kapával vagy gyomirtószerrel is végezhetjük a gyomlást.
Ásás és ültetés
Jelöljük ki az ültetési helyeket, és ássunk ültetőgödröket a kiválasztott növények számára. A gödrök méretét és mélységét a növény típusától függően változtassuk!


Mit ültessünk májusban?
Zöldségeket
Májusban ültethetünk paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkinit, patiszont, babot, borsót, salátát, spenótot, petrezselymet, zellert, sárgarépát, petrezselymet, céklát.
Fűszernövényeket
Rozmaringot, kakukkfüvet, mentát, majorannát, tárkonyt, zsályát.
Gyümölcsöket
Májusban ültethetünk eper-, málna-, szamóca-, ribizli- és köszmétebokrokat.
Virágokat
Májusban ültethetünk egynyári virágokat, mint a petúnia, a bársonyvirág, a kertész muskátli, a dália, a nőszirom, a szegfű, a begónia és a kokárdavirág; de évelő virágokat is, mint a rózsa, levendula, cickafark, írisz, liliom. Emellett ültethetünk kúszónövényeket is, mint a vadszőlő, a klematis vagy a kaparósinda.
Fákat és cserjéket
Májusban ültethetünk lombhullató fákat és cserjéket, mint a juhar, a tölgy, a hárs, a mogyoró, a bodza, a rózsa és a lonc.


Mire figyeljünk még? – 7 extra tipp
1. Ültetés előtt tájékozódjunk a növények igényeiről a napfény, a víz és a talajtípus tekintetében!
2. Ne ültessünk túl sűrűn, hogy a növényeknek legyen elegendő hely a növekedéshez!
3. Öntözzük a növényeket rendszeresen, főleg száraz időben!
4. Figyeljünk a kártevőkre és a betegségekre – szükség esetén kezeljük a növényeket!
5. Távolítsuk el az elhalt virágokat és leveleket, hogy ezzel is ösztönözzük a további virágzást és növekedést!
6. Mulcsozzuk a talajt a nedvesség megőrzése és a gyomok elnyomása érdekében!
7. Élvezzük a kertészkedés örömeit, és figyeljük, ahogy kertünk virágzik és termést hoz!
Májusban rengeteg tennivaló akad a kertben, de a befektetett munka bőven megtérül a gyönyörű virágokban, ízletes zöldségekben és friss gyümölcsökben. Ne feledjük, hogy a kertészkedés egy folyamatos tanulás, így ne féljünk kísérletezni és új növényeket kipróbálni.

Fontos tudni, hogy a fentiek csak általános irányelvek. A konkrét ültetési és gondozási igények a helyi éghajlattól, a talaj típusától és a választott növényektől függően változhatnak, ezért mindig végezzünk kutatást a konkrét növényekkel kapcsolatban, amelyeket ültetnénk, és kövessük a helyi kertészeti szakértők tanácsait!