TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A kerti növények tápanyagigénye a nyári hőségben

2024.06.21 08:10
A kerti növények tápanyagigénye a nyári hőségben

A nyári időszak – a tavasz mellett – a hobbikertészek számára a legaktívabb időszak és egyben a legnagyobb kihívást is jelenti. A forró napsütés, a szárazság és a gyakori hőhullámok stresszt jelentenek a növények számára, ez pedig a tápanyagigényük növekedéséhez vezethet. Ahhoz, hogy kertünk növényei egészségesek és virágzóak maradjanak a nyár folyamán, fontos, hogy odafigyeljünk az extra tápanyagigényükre. Hogyan? Mutatjuk!

Mely tápanyagokra van leginkább szükség a nyáron?

Nitrogén (N)
A nitrogén elősegíti a zöld növekedést, a levelek fejlődését és a fotoszintézist – nyáron a növények gyorsabban nőnek, ezért több nitrogénre van szükségük.
Foszfor (P)
A foszfor fontos a gyökérzet fejlődése, a virágzás és a termésképződés számára – nyáron a növények több virágot hoznak és termést érlelnek, ezért több foszforra van szükségük.
Kálium (K)
A kálium segít a növényeknek a vízfelvételben, a tápanyagok szállításában és a stressz elleni hatékonyabb küzdelemben – a nyári forró és száraz időjárás pedig igen stresszes lehet a növények számára, ezért több káliumra is van szükségük.

Hogyan biztosítsuk a növények tápanyagigényét a nyáron?

Szerencsére ennek számos módja van, megtehetjük például trágyázással, ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a növények tápanyagellátásának a javítására. Nyáron a legjobb, ha vízben oldódó trágyát használunk, és rendszeresen, de kis mennyiségben adagoljuk azt.
Emellett a kertünkben érlelt komposzt felhasználása is jó ötlet, hiszen kiválóan javíthatja a talaj tápanyagtartalmát. Ha még nem vágtunk bele a kerti komposztálásba, akkor itt az idő, hiszen a konyhai zöldhulladékokat, a kerti nyesedékeket, a lenyírt füvet és a lehulló leveleket is beletehetjük, amelyek lebomlásuk után értékes humusz formájában tudják majd táplálni talajunkat.
Természetesen a legfontosabb teendőink közé tartozik az év legforróbb hónapjaiban, hogy a talaj nedvességtartalmát megőrizzük, ehhez eredményesen használhatunk mulcsot, ami emellett megakadályozza a gyomnövények növekedését és fokozza a talaj mikrobiológiai aktivitását is. Mulcsként használhatunk szalmát, fakérget, komposztot vagy más szerves anyagokat.

4 extra tipp

  • A növényeket öntözzük rendszeresen, de ne vigyük túlzásba!
    A túlöntözés a tápanyagok kimosódásához vezethet a talajból.
  • A növényeket reggel vagy este öntözzük, amikor a nap nem süt olyan erősen!
  • Figyeljük a tápanyaghiány jeleire, mint például a sárguló levelekre, a gyenge növekedésre és a kevés virágra.
  • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik műtrágyát használjuk vagy hogyan tápláljuk jól a növényeinket, akkor inkább forduljunk kertészeti szakemberhez!

 

A nyári hónapokban a növényeknek fokozott gondoskodásra és tápanyagpótlásra van szükségük. A fenti tippek követésével biztosíthatjuk, hogy kertünk növényei egészségesek, bőségesen virágzóak és gyümölcsözőek maradjanak a nyár szezonban is!