TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Öntözési technikák és tippek a nyári kertben

2024.07.12 10:05
Öntözési technikák és tippek a nyári kertben

A nyári hőség nemcsak minket, de a növényeinket is megviselheti, hiszen számukra ez egy kritikus, vízhiányos időszak. A forró napsütés, a száraz levegő és a szél mind felgyorsítják a talaj kiszáradását, így kiemelten fontos a megfelelő öntözési technika alkalmazása a növények egészségének megőrzéséhez. Hogyan öntözzünk jól? Ezt járjuk most körbe!

Ne öntözzünk a nap hevében!
Egyértelműen a kora reggeli órák ideálisak a locsolásra, mikor a nap még nem perzsel, és a párolgás alacsony, így a növényeknek bőven van idejük felvenni a vizet a nap folyamán. Délután ne öntözzünk, mert a víz nagy része elpárolog, mielőtt a gyökerekhez jutna!

A mélyreható öntözés – kulcs a sikerhez!
A felszíni locsolás csak a talaj felső rétegét nedvesíti be, ami nem elegendő a mélyebb gyökérzet ellátásához. Ehelyett alkalmazzunk mélyreható öntözést: a víz így a talaj mélyebb rétegeibe is eljut, ahol a növények gyökerei is találhatók. Ez a módszer kevesebb vizet igényel, mégis hatékonyabb a növények vízellátásában.

Fedjük be mulccsal a talajfelszínt!
A szalma, a fűnyesedék vagy a fakéreg ideális talajtakaró, egy mulcsréteg segít megőrizni a talaj nedvességét a párolgás csökkentésével, ráadásul megakadályozza a gyomok növekedését, és javítja a talajszerkezetet is.

Válasszunk víztakarékos öntözési módszereket!
A csepegtető öntözés például az egyik leghatékonyabb víztakarékos technika, a víz pedig célzottan a növények gyökeréhez jut. Ez a módszer minimalizálja a víz elpárolgását és egyenletesebbé teszi a talaj vízzel való telítődését. Emellett léteznek olyan öntözőrendszerek is, amelyek érzékelik a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntöznek, amikor arra valóban szükség van.

Figyeljük meg a növényeinket!
Minden növénynek más a vízigénye, ezért fontos, hogy megfigyeljük növényeinket, és vegyük észre a vízhiány jeleit, ilyenek például a hervadt levelek vagy a lelassult növekedés. Idővel a tapasztalataink alapján már könnyedén be tudjuk állítani az öntözés gyakoriságát és mennyiségét is az egyes növényeknél.

Gyűjtsük az esővizet!
Ez módszer – amellett, hogy rendkívül hatékony – még környezetbarát is. Válasszunk egy dekoratív esővízgyűjtőt, amit csatorna mellé telepítve máris elkezdhetjük gyűjteni az értékes csapadékot.

Kövessük az időjárás-előrejelzést!
Ha eső várható, halasszuk el az öntözést, hogy a növényeink ne kapjanak felesleges vizet, száraz időszakokban viszont gyakrabban kell öntöznünk, hogy a növényeink ne szenvedjenek vízhiányban, előfordulhat, hogy egy-egy kánikulai nap után reggel és este is érdemes ezt megtennünk!