TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A kerti termések betakarítása és konzerválása

2024.07.19 10:05
A kerti termések betakarítása és konzerválása

A kertészkedés egyik legjobb része a betakarítás, amikor végre élvezhetjük a kemény munka gyümölcsét, de a termés betakarítása és tartósítása nem mindig egyszerű feladat. Ahhoz, hogy a megtermelt finomságokat a lehető leghosszabb ideig frissen tarthassuk, fontos betartani néhány alapvető szabályt, nézzük, mik ezek.

 

A betakarítás szabályai
Időzítés
A betakarítás idejét a termés típusától és érettségi fokától függően kell megválasztanunk. A legtöbb zöldséget akkor kell betakarítani, amikor még fiatalok és ropogósak, míg a gyümölcsöknek addig kell érniük, amíg megpuhulnak és édesek lesznek. Bátran kóstoljunk, ha nem vagyunk biztosak a termés érettségében!
Módszer
A betakarítási módszer is befolyásolja a termés minőségét, ezért semmiképp se dobáljuk a termést, óvatosan szedjük le, hogy ne sérüljenek meg. Érdemes egyesével – a héj megsértése nélkül – elvégezni ezt a feladatot. Arra is figyeljünk, hogy túl sok gyümölcs vagy zöldség ne kerüljön egymásra, hogy az alsó szemek se nyomodjanak meg.
Eszközök
A betakarításhoz megfelelő eszközökre van szükség, a zöldségekhez éles kést vagy ollót kell használnunk, míg a gyümölcsökhöz létrára vagy gyümölcsszedőre lehet szükségünk.

A tartósítás
Hűtés
A hűtőszekrény a legtöbb zöldség és gyümölcs tárolására ideális, de ilyenkor a terményeket “lélegző” zacskókban vagy dobozokban kell tárolnunk, hogy ne penészedjenek meg, így néhány hétig még elállnak.
Fagyasztás
A fagyasztás kiváló módja a gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig történő tárolásának, viszont itt már úgy érdemes eltenni a terményeinket, ahogy később fogyasztani szeretnénk, például darabolva, gyalulva vagy éppen kimagozva.
Befőzés
Klasszikus módja a termés tartósításának, így akár télen is élvezhetjük kertünk terméseit. A befőzésnek többféle technikája is van, érdemes kísérletezni, akár tartósítószer- és cukormentes befőtteket is készíthetünk, ami biztos, üvegekre szükségünk lesz, kezdjük el ezeket időben gyűjteni!
Szárítás
A gyógynövények és fűszerek aromáját szárítással őrizhetjük meg, sőt a gyümölcsöket is eltehetjük ilyen módon, ha aszaljuk azokat. A szárítás igen egyszerű folyamat: a terményeket száraz, hűvös helyen kell elhelyeznünk, amíg teljesen meg nem száradnak, de néha azért érdemes megforgatni őket, hogy ne penészedjenek be.

4 extra tipp
1. A betakarított terményeket – lehetőség szerint – minél hamarabb el kell fogyasztani vagy feldolgozni!
2. A sérült vagy beteg terményeket ne tároljuk a többivel együtt!

3. A tárolás során ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra!

4. Rendszeresen ellenőrizzük a tárolt terményeket, és távolítsuk el a romlott darabokat!