TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kertészeti eszközök karbantartása és téli tárolása – így növelheted eszközeid élettartamát

2024.10.04 11:20
Kertészeti eszközök karbantartása és téli tárolása – így növelheted eszközeid élettartamát

A kertészkedés örömteli tevékenység, de csak akkor, ha az ehhez megfelelő eszközökkel rendelkezünk, a kerti szerszámok azonban csak úgy szolgálnak minket hosszú éveken át, ha megfelelően ápoljuk és tároljuk azokat. De hogyan biztosítsuk kedvenc szerszámainknak a megfelelő téli tárolást? Ehhez adunk most tippeket!

 

Miért fontos a karbantartás?

A rendszeres karbantartásnak több előnye is van, talán a legfontosabb a hosszú élettartam, az időközönkénti tisztítás és az élezés például megakadályozza a rozsdásodást és a kopást, így eszközeink sokkal tovább bírják. Emellett az éles szerszámokkal sokkal könnyebb és gyorsabb a munka, ráadásul kevesebb erőfeszítést igényel, sőt a jól karbantartott eszközök kevésbé sérülékenyek, így csökken a balesetveszély is.

A karbantartás lépései
1. Tisztítás
Fontos, hogy minden kerti munka befejezése után tisztítsuk meg még frissen a szerszámokat, távolítsuk el a rátapadt földet, növényi részeket és egyéb szennyeződéseket – ne halogassuk, mert később ez már sokkal nehezebb lehet és addigra károsodhat a szerszám felülete is!
Tipp: A fém eszközöket moshatjuk vízzel és szappanos oldattal, befejezésképpen pedig töröljük szárazra a felületüket.
2. Élezés
Az éles szerszámokkal sokkal hatékonyabb és biztonságosabb a kerti munka, ezért rendszeresen élezzük a kapákat, lapátokat, kerti ollókat és minden vágófelülettel rendelkező eszközt.
Tipp: Az élezéshez használhatunk kézi vagy elektromos élezőt is!
3. Olajozás
Rengeteg szerszám rendelkezik fa nyéllel, ami szintén törődést igényel, a rendszeres olajozás, felületkezelés segít, hogy a nyelek ne repedjenek meg és ne száradjanak ki.
Tipp: Az olajozáshoz használhatunk lenolajat vagy más természetes olajat.
4. Ellenőrzés
Rendszeresen ellenőrizzük az eszközök állapotát, ha bármilyen sérülést vagy kopást találunk, azt javítsuk meg vagy cseréljük ki az adott alkatrészt, szükség esetén pedig vásároljunk új szerszámot.

Téli tárolás

Télen szerszámaink is pihenni mennek, de korántsem mindegy, hogy miként tesszük el eszközeinket ezekre a hónapokra, hiszen a cél, hogy megvédjük őket a nedvességtől, a fagytól és a mechanikai sérülésektől.
Mielőtt eltennénk az eszközöket, alaposan tisztítsuk meg azokat, majd győződjünk meg róla, hogy teljesen szárazak a nedvesség ugyanis rozsdásodást okozhat. A fém és a fa eszközöket is érdemes lehet beolajozni, előbbit a rozsdásodástól védve, utóbbit a kiszáradástól.
Tárolóhelynek igyekezzünk száraz, fagymentes helyet választani, a legjobb, ha az eszközöket függőlegesen tároljuk, hogy ne deformálódjanak el, végül pedig le is takarhatjuk a szerszámtárolót, hogy megóvjuk a portól és egyéb szennyeződésektől eszközeinket.

A kertészeti eszközök megfelelő karbantartása és tárolása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú éveken át szolgáljanak minket, a rendszeres tisztítás, élezés és olajozás, valamint a megfelelő téli tárolás pedig meghosszabbítja szerszámaink élettartamát és javítja hatékonyságukat.
Tipp: Készítsünk egy éves karbantartási tervet, hogy ne felejtsük el rendszeresen ápolni eszközeinket!