TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi kerti készülődés a tavaszra és a következő évre

2024.10.18 11:20
Őszi kerti készülődés a tavaszra és a következő évre

Ősszel igen fontos feladatunk van a kertben: fel kell készítenünk azt a következő évre, hiszen a gondosan elvégzett októberi munkáknak köszönhetően tavasszal erőteljesebb növekedésre és bőségesebb virágzásra számíthatunk növényeinktől. Nézzük meg, hogy milyen feladatok várnak ránk ebben az időszakban!

 

 

Talajelőkészítés
Három részre oszthatjuk teendőinket, elsőként meg kell lazítanunk a talajt, majd tápanyagot kell bejuttatnunk, végül pedig érdemes elvégeznünk a takarást is.
A talaj mélylazításával elősegíthetjük a víz és a levegő bejutását és javíthatjuk a talajszerkezetet. Ezután következhet a trágyázás, a komposzt vagy szerves trágya hozzáadása, ez tápanyagokkal látja el a talajt – így segítve a későbbiekben a növények egészséges fejlődését. Utolsó lépésben a takarást kell elvégeznünk, használhatunk erre lehulló leveleket, szalmát, mulcsot vagy komposztot, ez a réteg védi a talajt a téli fagyoktól, megőrzi a nedvességet és gátolja a gyomnövények növekedését is. 

Metszés
Az ősz eleje ideális időszak a metszésre, ilyenkor a beteg, sérült vagy elöregedett ágak eltávolítása mellett a növények alakítására is sor kerülhet, tökéletesen megformázható például ilyenkor a sövény. Természetesen a gyümölcsfákra is időt kell szánni, a metszéssel megalapozhatjuk a jövő évi bőséges termést és a növény egészségét!

Ültetés
Az őszi hónapokban lehetőségünk nyílik, hogy díszfákkal, cserjékkel és örökzöldekkel bővítsük kertünket. A talaj ilyenkor még meleg, így a növényeknek elegendő idejük van meggyökeresedni a tél beállta előtt. De a tavaszi virágoskertet is ekkor alapozhatjuk meg, ugyanis az ősszel ültetendő hagymás növények (pl. tulipán, nárcisz, jácint) tavasszal gyönyörű virágokkal lepik meg kertünket.

Egyéb teendőink
1. Gyomláljunk!
Távolítsuk el a gyomnövényeket, hogy ne versengjenek a kultúrnövényekkel a tápanyagokért és a vízért!
2. Védekezzünk a kártevők ellen!
Ősszel is érdemes ellenőrizni a növényeket, és ha szükséges, védekezni a kártevők ellen.
3. Öntözzünk, ha szükséges!
Ha az ősz szárazra sikerül, ne feledkezzünk meg a növények rendszeres öntözéséről sem.
4. Szüreteljünk!
Szedjük le a fennmaradt gyümölcsöket és zöldségeket, hogy megóvjuk a növényeket a betegségektől.

Miért olyan fontos az őszi kerti munka?
Elsősorban azért, mert növényeink egészségesebbek lehetnek a fent elvégzett tevékenységek után, erősebbé válnak és jobban ellenállhatnak a betegségeknek, kártevőknek. Ebből következően pedig bőségesebb termésre számíthatunk, nem is beszélve arról, hogy kertünk rendezett, ápolt látványt nyújt, ami egész évben örömet szerez majd az egész családnak.
Az őszi kerti munka elvégzése tehát nemcsak egy kötelező feladat, hanem nagyszerű lehetőség arra, hogy élvezzük a természet közelségét és felkészítsük kertünket a következő évre!