TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Orvosság a kertünkből

2021.01.06 10:28
Orvosság a kertünkből

A hideg téli napokon jól esik egy csésze forró tea, a jelenlegi helyzetben pedig különösen fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. Különféle gyógyteákkal tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért, hogy elkerüljük a betegségeket. A jó hír, hogy ezeket a gyógynövényeket a saját kertünkben, sőt, akár a balkonon is megtermelhetjük, így biztosan tudjuk, hogy az adott teakeverék honnan is származik. Ma írásunkban összeszedjük, hogy mely gyógynövényeket érdemes ilyenkor tartani és fogyasztani, hogy minél egészségesebben megússzuk a hideg hónapokat.

 

Közönséges cickafark

A közönséges cickafark gyakorlatilag bárhol megél, semmilyen különösebb gondozást nem igényel. Nagyon jól használható megfázás és köhögés esetén is, remekül csillapítja a lázat, illetve vércsillapító hatása is van.

 

Kakukkfű

Sokan csak fűszernövényként használják a kakukkfüvet, pedig az egyik leghatásosabb gyógynövényünk. Vírusölő és köptető hatású, ezért teaként kiválóan használható felsőlégúti megbetegedések esetén. Emellett fertőtlenít és a koleszterint is csökkenti, fürdővízbe keverve pedig élénkítő hatású.

 

Orvosi körömvirág

A körömvirág – a kamilla mellett – talán az egyik legismertebb és legszélesebb körben használt gyógynövényünk, amit nem csupán tea formájában fogyasztunk, de gyógyhatású krémekben is gyakran előfordul. A körömvirágból készült tehát használhatjuk belsőleg, de külsőleg is. Utóbbi formában elősegíti a sebek gyógyulását, hiszen nagyszerűen hámosít. Belsőleg pedig gyomor – és emésztési panaszok esetén tud segíteni, illetve görcsoldásra is megfelelő.

 

Menta

A mentát sokan tartják otthon, mert nagyon könnyen termeszthető, és a gasztronómiában is előszeretettel alkalmazzuk. Az azonban már kevésbé ismert, hogy leveléből teát is főzhetünk, ami kiváló emesztési zavarok és felfúvódás esetén is.

 

Kamilla

A kamillában – vagy más néven orvosi székfű – az a jó, hogy szinte nem is kell gondoskodnunk az elvetéséről, hiszen azt saját maga megoldja. Rendkívül sokrétűen használható: nyugtató hatású, így álmatlanság és nyugtalanság esetén hatásos, de hatékony gyulladáscsökkentő, tisztíja a légutakat, valamint segíti az emésztést és sebkezelésre is alkalmas.

 

Zsálya

A zsályát már az ókori rómaiak is ismerték és alkalmazták gyógyításra. Nem véletlen, hiszen leveleiben olyan illóanyagok vannak, amelyek erős gyulladáscsökkentők, ezért hatékony a torokgyulladás mellett a különféle szájfertőzések kezelésében is.

 

Levendula

A levendula jellegzetes, kellemes illata mindenki számára ismert, azonban a lila virágot nem csupán az illatáért tartjuk. Közismerten nyugtató hatású, ezért álmatlanság esetén is jól alkalmazható. Emellett gombaölő, és a bőrt is puhábbá, simábbá varázsolja.

 

Citromfű

A citromfű – ahogyan a kakukkfű, a menta vagy a levendula – a gasztronómiában is használt, de kiváló hatású gyógynövény is. Remekül alkalmazható gyomorpanaszok és puffadás esetén, továbbá nyugtató hatásának köszönhetően szorongás esetén is hatásos.

 

Hogyan szedjük és használjuk?

A felsorolt gyógynövények termesztése nem bonyolult, a legtöbbjök terjeszkedő fajta, de egyszerűen kordában tartható. Annak érdekében azonban, hogy leginkább ki tudják fejteni a hatásukat, fontos tudni, hogy mely részét kell leszedni és használni. A menta és a citromfű esetén a levelét használjuk fel, de például a levendulának és a kamillának is a virágát is.

 

A hatóanyagot pedig otthoni körülmények között kétféle módon nyerhetjük ki: egyrészt teát főzhetünk belőle, amit belsőleg és külsőleg is használhatunk. Fontos, hogy soha ne túl forró vízben áztassuk se a friss, se a szárított leveleket vagy virágokat. Tea mellett pedig tinktúrát is készíthetünk. Ennek elkészítéséhez a gyógynövényt fel kell darabolni, és alkohollal – az etil-alkohol a legalkalmasabb – le kell önteni. Az így készült keveréket legalább két hétig állni hagyjuk, miközben naponta egyszer felrázzuk. Miután elkészült, leszűrjük és sötét üvegben tároljuk.