TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Fenyőkéreg – miért használjuk és milyet válasszunk?

2021.03.22 08:57

A fenyőkéreg igazán közkedvelt és elterjedt talajtakaró, ami köszönhető annak, hogy nem csupán dekoratív, de kifejezetten hasznos és előnyös is. Mivel a fenyőkéreg télen-nyáron nagy segítségünkre van, ezért Az Énkertem.hu webáruházunkban is egész évben kapható több típusa is.

Mire használjuk a fenyőkérget?

A fenyőkérget elsősorban talajtakarásra, valamint dekorálásra használjuk. Azonban a fenyőkéreg felhasználhatósága nem merül ki ennyiben, hiszen egy igen sokrétű anyagról van szó. Ezért kiválóan alkalmas ütéscsillapításra is például kültéri gyerekjátékok alatt, de akár autóbeálló vagy kisebb sétáló utak is kialakíthatók belőle. Sőt, kedvenceinknél is használhatjuk, mert kültéren a kutya alá, beltéren pedig terráriumba is tehetjük.

Milyen előnye van a fenyőkéregnek?

Széles körű felhasználása pont annak köszönhető, hogy a fenyőkéregnek számtalan előnye van. Talajtakarásra azért használjuk, mert remekül felveszi a harcot a gyomnövényekkel szemben. Elegendő a fenyőkéreg leterítése előtt nagyon alaposan kigyomlálnunk az adott területet, és garantált, hogy utána nem sok gondunk lesz a gazzal, hiszen a fenyőkéreg elfojtja azt.



Ez pedig duplán hasznos, hiszen nem csak amiatt lesz szebb a kertünk, hogy nincs benne gaz, hanem azért is, mert így a növények is gyorsabban tudnak fejlődni. Mivel nincs, ami elszívja előlük a vizet és a tápanyagot, jobban tudnak növekedni, aminek eredményeként szebbek és egészségesebbek lesznek.

A fenyőkéreggel történő talajtakarás további előnye, hogy szabályozza a talaj nedvességtartalmát, valamint megakadályozza azt, hogy a talaj a nyári forróságban felmelegedjen. A két hatás együttesen azt eredményezi, hogy az öntözés is hatékonyabbá és gazdaságosabbá válik, aminek köszönhetően kevesebb vizet kell használnunk.

A bevezetőben is említettük, hogy a fenyőkéreg nem csupán nyáron, de télen is kifejezetten hasznos, hiszen a faggyal szemben is hatékony. Érdemes több rétegben befedni a talajt, hogy biztosítani tudja a kellő fagyvédelmet. Továbbá befedhetjük vele az érzékenyebb növényeket is, hogy a hirtelen fellépő faggyal szemben is védettek legyenek.

Van, ahol nem ajánlott?

Számtalan előnye mellett azért meg kell említeni azt is, hogy a fenyőkéreg nem mindenütt ajánlott. Mivel bomlásával a talaj kissé savassá válik, nem ajánlott olyan növények esetében használni, amelyek nem jól viselik ezt. Tipikusan ilyen növények például a kaktuszok, ezért közvetlen közelükben kerüljük a fenyőkéreg használatát.

Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fenyőkéreg kifejezetten könnyű és laza szerkezetű talajtakarót hoz létre, amelyet egy erősebb, viharosabb szél könnyedén felkaphat. Emiatt medencék környékén sem túl szerencsés a használata.

Fenyőkéreg típusok

Az Énkertem.hu webáruházunkban három különféle méretben árusítunk fenyőkérget. Az aprószemű borovi vörös fenyőkéreg a legideálisabb a talajtakarásra. Segítségével egyenletes felületet alakíthatunk ki a kertben, de a dézsákban és virágládákban is. Ajánlott terítési vastagsága minimum 5 centiméter.

Előbbi „nagytestvére” a nagyszemű borovi vörös fenyőkéreg, mely 4-8 cm-es darabokból áll, éppen ezért az egységes végeredmény érdekében legalább 7-10 centiméter vastagon kell teríteni. Dekorálásra kiválóan alkalmas.

Végül pedig kínálatunkban megtalálható a kettő keveréke, azaz az ideal fenyőkéreg is, amely egyaránt tartalmaz kisebb és nagyobb kérget is, így kiválóan alkalmas talajtakarásra, de dekorációs céloknak is megfelel. A kisebb szemek ugyanis szoros záróréteget alakítanak ki, felette a nagyobbak pedig egységesen fednek, aminek eredményeként kertünk megjelenése is egységes és szép lesz.