TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Balkonöntözés – jó tanácsok és tippek

2021.03.29 10:40
Balkonöntözés – jó tanácsok és tippek

Az utóbbi egy évben nagyon sok minden megváltozott körülöttünk, ez pedig érintette az élet minden területét, így természetesen a kertészkedést is. Új szokások és trendek alakultak ki, melyek közül az egyik leginkább szembetűnő a balkonkertészet. A bezártság és a korlátozások közepette sokan ugyanis ebben találták meg a kikapcsolódást. A balkonkertészet mindenképp egyedi abból a szempontból, hogy a növény - és virágtartás kis helyen történik, ez pedig speciális módszereket és eszközöket igényel.

 

Az erkélyen tartott növényeket ugyanis gyakrabban kell öntözni, mint egy kertet, hiszen a virágládákban a talaj sokkal gyorsabban kiszárad. Ezért érdemes akár öntözőrendszert kialakítani a balkonon is, akár egyéb trükköket bevetni. Az alábbiakban ezekből mutatunk be egy párat, és tanácsot is adunk, hogy mit érdemes beszerezni az Énkertem.hu webáruházból annak érdekében, hogy a te erkélyes legyen a környéken a legzöldebb.



Mire kell figyelni a balkonöntözés kapcsán?

Fontos tudni, hogy a növények elsősorban a gyökereiken keresztül jutnak vízhez és tápanyaghoz. Azonban egy virágládában a hely, ebből következően pedig a talaj mennyisége is korlátos, ezért például a nagy nyári hőségben sokkal gyorsabban kiszárad, mint a kert. Emiatt nagyon fontos, hogy megfelelő módon és mennyiségben pótold a vizet, ha azt szeretnéd, hogy a növényeid egészségesek és szépek legyenek.

Fontos, hogy öntözéskor ne csupán a talaj felszínét érje a víz. Ezért nem elegendő, ha éppen csak egy kicsit meglocsolod, engedd, hogy a víz keresztülfolyjon az egész edényen. Várd meg, amíg a felesleges víz kifolyik az edény alján. Arra viszont mindig ügyelj, hogy a növények soha ne ázzanak ebben a felesleges vízben, az ugyanis a gyökerek elrohadását eredményezi. Fél óra elteltével a felesleget öntsd ki alóluk.

Hétköznapi tippek és trükkök

Nem is gondolnád, de már a virágedény alakja és anyaga is befolyásolja azt, hogy később mennyit kell majd öntöznöd a növényeket. A balkonkertészethez inkább műanyag cserepet válassz, mert az sokkal lassabban szárad ki, mint például a tőzegcserép.

Az öntözésre a legjobb a korai reggeli vagy az esti időszak. Ez egyébként nem csak a balkonöntözésre, de a kerti öntözésre is igaz. Ekkor ugyanis nincs olyan hőség, így sokkal több víz hasznosul, mint a nagy melegben, amikor a kijutatott víz egy része elpárolog.

Nem csupán a kertben, de a balkonon is érdemes talajtakarót használni. A kavicsoknak, fakéregnek köszönhetően a talaj lassabban szárad ki, jobban tartja a nedvességet, így kevesebbszer is elegendő locsolni a növényeket.



Csepegtető – és mikroöntözés

A balkonöntözés egyik nagyon egyszerű és hatékony módja az úgynevezett csepegtető öntözés, amely közvetlenül a növény gyökereihez juttatja a vizet, megelőzve ezzel a súlyos kiszáradást. Ennek köszönhetően a vízfelhasználás gazdaságos, az öntözés pedig kényelmes lesz, nem kell többet azon aggódnod, hogy kiszáradnak a virágaid, amíg te nyaralsz.

A csepegtető öntözőrendszert te magad el összerakhatod otthon is, ehhez pedig minden szükséges felszerelést megtalálsz webáruházunkban, legyen szó csepegtetőcsőről, vagy különféle idomokról, csapokról.