TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Zöldségeskert és virágoskert öntözése csepegtető csöves rendszerrel

2021.04.26 12:00
Zöldségeskert és virágoskert öntözése csepegtető csöves rendszerrel

Itt a tavasz, jön a jó idő, ezzel együtt pedig egyre melegebb lesz, ami miatt szükséges az öntözés, hiszen hazánkban nem esik egyenletes egész évben annyi csapadék, hogy ez elkerülhető legyen. Az öntözésre számos módszer létezik, ám ezek közül a leghatékonyabb a csepegtető öntözés. Mai írásunkban azt elemezzük, hogy melyen ennek az eljárásnak az előnyei, és hogy vajon házilag kiépíthető-e. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy igen, a jó hír pedig az, hogy az Énkertem.hu webáruházunkban egy helyen beszerezhető hozzá minden, amire csak szükséged lesz.

Mi is az a csepegtető öntözés?

A csepegtető öntözés egy rendkívül hatékony és gazdaságos módszer. Ebben az esetben ugyanis – szemben például az esőztető öntözéssel – a kijuttatott vizet teljes egészében hasznosítani tudja a növénye. A vizet ugyanis – ahogyan erre a módszer neve is utal – cseppenként adagoljuk közvetlenül a gyökérhez. Ennek köszönhetően nem vesz kárba semennyi víz, azt teljes egészében fel tudják használni az öntözött virágok, zöldségek.

A csepegtető öntözés tehát egy lassú és szabályozott öntözési forma, amelynek köszönhetően a talaj egyenletesen nedves lesz folyamatosan. Ez elengedhetetlen a növények egészséges és megfelelő fejlődése szempontjából, emiatt érdemes áttérni az esőztető öntözésről minél hamarabb.



A csepegtető öntözés előnye

A csepegtető öntözésnek számos előnye van a többi rendszerrel szemben, melyek közül kiemelkedik hatékonysága és költséghatékony vízgazdálkodása. A csepegtető öntözés során ugyanis közvetlenül a növény gyökeréhez juttatjuk a vizet, aminek köszönhetően az sokkal jobban tudja hasznosítani, mint például esőztető öntözés mellett, amikor is a víz egy része elpárolog, másik részét pedig a levelein keresztül kénytelen felvenni a növény.

Mivel a vizet cseppenként adagoljuk, a vízellátás folyamatos, a talaj pedig egyenletesen nedves lesz úgy, hogy eközben csupán néhány liter vizet használunk óránként. Tovább erősíti a gazdaságos használatot az a tény is, hogy egyáltalán nincs párolgás, hiszen a vizet közvetlenül a talaj közelében, a gyökerekhez juttatjuk.

Mindemellett a csepegtető öntözés kifejezetten kényelmes is, hiszen a telepítést követően nem igényel beavatkozást. Ez azt jelenti, hogy a rendszer önmaga ellátja a növényeket vízzel, nem szükséges nekünk szabályozni, irányítani. Bármilyen növény öntözésére alkalmas, ezért akármelyik kertben bevethető nem úgy, mint a hasonlóan hatékony áztató öntözési módszer.



Csepegtető öntözés telepítése házilag

A csepegtető öntözés talán egyetlen hátránya, hogy igen eszközigényes. Bár ezeket elég megvenni, utána a rendszer már tudja a dolgát, ráadásul a vízen utána megtakarítunk annyit, hogy megéri áldozni rá. Amit mindenképp be kell szerezni: KPE cső, csepegtető cső, idomok, és szűrő. Ez utóbbi ugyan nem kötelező eleme a csepegtető öntözésnek, de erősen ajánlott, ha nem szeretnénk, hogy a rendszer elduguljon.

A KPE csőből kialakítjuk a gerinccsövet, amelyen keresztül a csepegtető csövek majd kapják a vizet. Ezeket különböző idomok segítségével tudjuk a gerinccsőhöz rögzíteni. Fontos, hogy a telepítést minden esetben előzze meg egy gondos és alapos tervezés, hogy tudjuk, az egyes elemekből hány méterre, illetve hány darabra van szükségünk.

A csepegtető öntözéshez szükséges eszközöket IDE kattintva tudod megvásárolni az Énkertem.hu webáruházban.