TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Medence-vegyszerek – mikor mit érdemes használni?

2021.06.07 12:00
Medence-vegyszerek – mikor mit érdemes használni?

Úgy tűnik, hogy most már végre tényleg itt a nyár, ezzel együtt pedig elindul a strandszezon is. Ha van medencéd, akkor lehet, hogy idén már meg is mártóztál benne, és akkor bizonyára azt is tudod, hogy azért tenni kell, hogy annak a vize mindig kristálytiszta legyen. Folyamatosan tisztítani és karbantartani szükséges, hogy bármikor fürdeni tudjatok benne. Ehhez elengedhetetlen a vegyszeres kezelés, de, hogy mikor milyen lépéseket kell elvégezni, az az Énkertem.hu mai írásából kiderül.

Szennyeződések eltávolítása

Ahhoz, hogy a medence vize friss és tiszta maradjon, első lépésként a nagyobb szennyeződéseket kell eltávolítani. A vízforgató rendszer pedig pont ezt a feladatot látja el, ugyanis a szűrő segítségével könnyedén eltávolíthatók a felszínen lebegő kisebb- nagyobb szennyeződések, míg a medencefenék víz alatti porszívóval tisztítható. Ha már ezt elvégzed rendszeresen, sokat teszel azért, hogy a medencéd hosszú éveken keresztül szép legyen.



A víz pH értéke

Ugyanakkor a megfelelő minőségű víz biztosításához nem elegendő a víz felszínén vagy a medencefenéken található szennyeződéseket eltakarítani, ugyanis a vízben olyan kémiai folyamatok zajlanak, melyek a víz tisztaságát befolyásolják. Éppen ezért szükséges a medence vizének vegyszeres kezelése is, aminek köszönhetően akár éveken keresztül használhatod a vizet leeresztés nélkül.

Az első feladat ilyen szempontból a víz kémhatásának, azaz pH-értékének a beállítása. A medence vizének pH-értéke akkor ideális, ha 7,2 és 7,6 között van, tehát semleges. 7,2 alatt savas, míg 7,6 felett lúgos, és egyik sem tesz jót a bőrünknek, vagy a szemünknek. A pH-értéket legegyszerűbben tesztcsíkkal tudjuk megnézni. Az AQUACHECK tesztcsíkot csak bele kell mártani a vízbe, és szinte azonnal leolvashatjuk az eredményt, és amennyiben szükséges pH növelő vagy csökkentő szerrel módosíthatunk rajta.


Fertőtlenítés és algamentesítés

A medence természetesen azért van, hogy használjuk, így óhatatlan, hogy olyan mikroorganizmusok, kórokozók kerüljenek a vízbe, amelyek miatt szükségessé válik annak fertőtlenítése, hogy megelőzzük a vízben terjedő betegségeket. Erre leggyakrabban klóron fertőtlenítőszert – pl.: klórtabletta - használunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a medence vizének szabadklór tartalma ne haladja meg a literenkénti 0,6-1,0 mg-ot.

Abban az esetben, ha a víz pH-értéke magas, vagyis a kémhatása lúgos, nagyon könnyen elszaporodnak benne az algák. Szerencsére az algátlanításra nem szükséges olyan komolyabb vegyszereket használni, mint a klór, hiszen a speciális algaölő szerekkel egyszerűen és gyorsan megszabadulhatunk az algától.


Pelyhesítés

A cikk elején már említettük, hogy a medence vizének karbantartásának első lépése a szennyeződések eltávolítása, melyet a szűrő végez. Azonban a legapróbb szennyeződések kiszűrésére a különféle szűrőberendezések sem képesek. Ilyenkor van szükség az úgynevezett pelyhesítő szerre, amelynek hatására a nagyon apró szennyeződések akkora pelyhekké állnak össze, amelyek már könnyedén eltávolíthatók a szűrővel.

Az Énkertem.hu webáruházunkban minden, a medence tisztításához és karbantartásához szükséges vegyszert egy helyen beszerezhetsz IDE kattintva.