TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan védekezz a kártevők ellen a kertben?

2021.07.28 17:46
Hogyan védekezz a kártevők ellen a kertben?

Ha van kerted, vagy csak néhány balkonnövényed az erkélyen, akkor találkoztál a kártevőkkel is. Rovarok, bogarak, gombák, csigák és egyéb ártalmas kis lény bosszant, amikor megdézsmálja, megtámadja a kedvenc virágod, vagy a gondosan ápolt zöldséged, gyümölcsöd. Mai írásunkban azt mutatjuk meg, hogyan veheted fel a kesztyűt velük, és milyen megoldásokat találsz az Énkertem.hu webáruházunkban.

A leggyakrabban előforduló kártevők a kertben

Kezdjük a legkisebbekkel: levéltetű, hangya, káposztalégy – és lepke. A tetvek általában zöld, sárga vagy fekete színű apró bogarak, amelyek előszeretettel támadják meg a friss hajtásokat. Mondanunk sem kell, hogy ezzel mennyi kárt okozva. A hangyák sajnos szinte karöltve járnak a levéltetvekkel, ugyanis az egyik kedvenc csemegéjük az a mézharmat, amit a tetvek állítanak elő. Emiatt gyakran ők maguk viszik a növényekre a tetveket, amellyel megbetegítik azt.

Ugyancsak sok bosszúságot okoz a kertben a meztelen csiga és a mezei pocok is. Megrágják a növény leveleit és a termést is, amely ezután már fogyaszthatatlan, arról nem beszélve, hogy sokunk szerint a meztelen csiga látványra sem túl szép. De nem csupán az állatok okoznak problémát: a lisztharmat és a szürkepenész sem kíméli a növényeinket. Mindkét betegség szürke vagy barna bevonatot képez a növény levelein, ezzel teljesen tönkretéve azokat.



Biológiai módszerek

A legjobb, ha a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, de, ha már megjelent bármely kártevő a kertünkben, azonnal kezdjük meg a védekezést, mielőtt igazán nagy bajt tudnának okozni. Elsősorban igyekezzünk biológiai módszereket alkalmazni, ugyanis a nagyon erős vegyszerek gyakran többet ártanak, mint használnak, arról nem is beszélve, hogy alkalmazásukhoz nem árt némi szaktudás. Azonban vannak olyan házilag is előállítható nővényvédőszerek, amelyeket bátran használhatunk.

A rovarok, hernyók és a meztelen csiga ellen is kiváló a fokhagymás permet. Ehhez először a fokhagyma koncentrátumot kell elkészítenünk, amelyhez zúzzunk össze 4-5 gerezd fokhagymát, adjunk hozzá 4-5 csepp mosogatószert, és öntsük fel 1 liter vízzel. Ezt alaposan szűrjük át, hogy ne maradjon benne szilárd darab. A koncentrátumot száraz, hűvös helyen tároljuk. A permethez kb. 1 dl koncentrátumot hígítsunk 5-6 dl vízzel, és ezzel permetezzük le a növényeket hetente egyszer.

A csalánlé hasonlóan hatékony rovarirtó. Nagyjából 1 kg csalánlevelet zúzzunk össze, és adjunk hozzá 10 liter vizet. 2-3 hétig legyen a napon, közben időközönként keverjük meg. 3 hét elteltével szűrjük le, és 1:20 arányban hígítva használhatjuk permetezőszerként a növényekre.

A fentiek mellen a penészre, a lisztharmatra és a tetűre is jó az ecetes permet. 2 liter vízhez adjunk 2 evőkanál ecetet, és ezzel mossuk le a növényeinket. Ezt a permetet akár minden nap alkalmazhatjuk mindaddig, míg meg nem gyógyulnak a növények, sőt, a tetvek ellen akár hígítatlanul is bevethetjük az ecetet, mert azonnal elpusztulnak tőle.



Egyéb megoldás

A kártevők nem csak a talaj közelében élő virágokat, zöldségeket támadják meg, sajnos a fák sincsenek biztonságban. Az Énkertem.hu webáruházban kapható Bros rovarfogó szalag azonban hatékony, mégis kíméletes megoldást jelent. A szalag mindkét oldala ragad, így könnyedén a fák törzsére tekerhető, így pedig megvédi azt a hangyáktól, hernyóktól és egyéb ártalmaktól.

Egyéb szúnyog- és kullancsriasztóinkat, darázscsapdáinkat, valamint vakondriasztóinkat IDE kattintva megtalálhatjátok.