TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi füvesítés és gyepgondozás

2021.09.21 16:04
Őszi füvesítés és gyepgondozás

Ugyan az időjárás még elkényeztet bennünket egy kicsit, itt az ősz, vele együtt pedig az őszi füvesítés ideje is. Bizony, jól olvastad, és mi sem írtuk félre: füvesíteni ősszel sokkal jobb, mint tavasszal annak ellenére, hogy a többség a telet követően hódol a gyepesítés oltárán. Hogy miért? Mai cikkünkben pont ennek járunk utána, valamint összegyűjtjük azt is, hogy mire van szükséged a sikeres füvesítéshez. Nem árulunk el nagy titkot: a szükséges eszközöket az Énkertem.hu webáruházban mind beszerezheted!

Az őszi fűmagvetés előnyei

Bár a többség úgy gondolja, hogy füvet vetni tavasszal a legideálisabb, szeretnénk most elmondani, hogy az őszi füvesítésnek sok-sok előnye van. Kezdjük egyből az időjárással. Az utóbbi években tapasztalhattuk, hogy olykor akár szélsőséges irányba is változik időjárásunk. A négy évszak mintha kezeden eltűnni, és az sem ritka, hogy egy napon belül 15-20 fokot ingadozik a hőmérséklet. Talán az ősz az egyetlen olyan időszak, amely még nem borult fel teljesen, ezért azt mondhatjuk, hogy hőmérsékleti szempontból tökéletes a füvesítéshez. Hiszen nincs már forróság, a talaj hőmérséklete viszont sokkal ideálisabb, mint tavasszal, amikor ugyan napközben már melegebb van, a talaj még lehet fagyos.

Az őszi fűmagvetést követően sokkal könnyebben tudsz a gyomok ellen is védekezni, ugyanis azok többsége télen elfagy. Ugyancsak nagy előnye az őszi füvesítésnek, hogy a nyáron tapasztalható gombásodást is megúszod. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az eredményes füvesítés alapja a megfelelően előkészített talaj mellett a rendszeres öntözés. Egy olyan viszonylag csapadékos évszakban, mint az ősz, ez is könnyebben megoldható.



Mire figyelj, ha ősszel füvesítesz?

Bármikor is füvesítesz, a siker alapvetően két dolgon múlik: megfelelő fűmag, és gondos előkészítés. Kezdjük az előbbivel. Nagyon fontos, hogy olyan fűmagkeveréket válassz, amely ideális az elképzeléseidhez, valamint a kerted adottságaihoz. Mindenképp olyan fűmagot vess, amely ellenáll a betegségeknek, jól tűri akár a szárazságot is, és amennyiben gyereked vagy kutyád van, elég strapabíró. Az Énkertem.hu webáruházban könnyedén találsz olyan fűmagot, amely minden kritériumnak megfelel.

A másik kulcstényező a talaj előkészítése. Ezt mindenképp a gyomirtással kezdd, majd távolítsd el a területről a faágakat, faleveleket, nagyobb köveket is. Ezután lazítsd fel a talaj felső 4-5 centiméterét, hogy könnyebben tudd majd elszórni a magokat. Nagyon fontos, hogy mielőtt ezt megteszed egy gereblyével simítsd el a felületet, hogy egységes legyen. Ezután jöhet a vetés, amelynél ugyancsak ügyelj arra, hogy egyenletes legyen. Takard le a magokat kb. fél centi vastagon talajjal, végül pedig nincs más dolgod, mint öntözni.



Így gondozd a gyepet ősszel

Ha azonban már büszke gyeptulajdonos vagy, sokkal érdekesebb lehet számodra az, hogy ősszel miként gondoskodj a pázsitról. Négy dolgot kell szem előtt tartanod: öntözés, gyepszellőztetés, az avar eltakarítása és a fűnyírás.

Ahogy haladunk a hideg idő felé, egyre kevesebb öntözést igényel minden növény, így a fű is, azonban arra ügyelj, hogy nehogy idejekorán abbahagyd. A téli regenerációs időszakhoz elengedhetetlen a megfelelő kondíció, azt pedig csak úgy tudod elérni, ha ősszel is heti 1-2 alkalommal megöntözöd a füvet. Ugyanez vonatkozik a fűnyírásra. Amíg nő a fű, igenis vágni kell.

Nagyon fontos, hogy a lehulló leveleket rendszeresen összeszedd, mert a fűnek nem tesz jót. Nem jut miatta elég fényhez, ellenben a vizet feltartja, ezért soha ne hagyd az avart a gyepen. Végül pedig amit még el kell végezned ősszel, az a gyepszellőztetés. Nyáron minden bizonnyal nagyobb igénybevételnek volt kitéve a fű, ami miatt összetömörödött. Ez szintén nem egészséges számára, ezért gyepszellőztetéssel ezt meg kell szüntetned.