TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mindent a gyümölcsfák ültetéséről!

2021.09.27 17:11
Mindent a gyümölcsfák ültetéséről!

Kertünk tervezésében és gondozásában - bár elsőre nem is gondolnánk - mindig jelentős időszak az ősz, hiszen ilyenkor ideális a talajhőmérséklet kertünk gyümölcsfás bővítésére, még a téli talajmenti fagyok beköszönte előtt.
Ha szívesen fogyasztanánk 2-3 éven belül saját termésű gyümölcsöt, akkor érdemes még idén belevágni a gyümölcsfa ültetésbe, ebben segítünk lépésről lépésre cikkünkben!

Mire figyeljünk a tervezéskor?
Bár a földlabdás fákat akár egész évben ültethetjük - szabadgyökerű társaikkal ellentétben - a hosszútávú sikeresség szempontjából érdemes ezt októberre ütemeznünk, hiszen ez a legideálisabb időszak erre.
A megfelelő facsemete kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell vennünk, nézzük végig a felmerülő kérdéseket:
- Mekkorára fog megnőni fa (magasság, szélesség)? Hova ültessük ennek függvényében?
- Szeretnénk-e permetezni a későbbiekben?
Tipp: Ha biokertet tervezünk, akkor érdemes ellenállóbb fajtákat vásárolni!
- Ideális-e a talaj az adott fajtának?
- Milyen gyümölcsfákat látunk a környéken? Mely fajták sikeresek a környék adottságai mellett?
- Mikor terem az adott fajta?
Tipp: Ha az év nagy részében szeretnénk friss gyümölcsöt, akkor válogassuk össze ennek megfelelően a fajtákat.



Mikor ültethetünk?
A következő fontos kérdés, ami megalapozza gyümölcsfánk hosszú életét!
A válasz: mindenképp az erős fagyok beállta előtt a földbe kell helyeznünk gyümölcsfánkat, legkésőbb novemberig, hogy a gyökeresedés időben megindulhasson, de a legideálisabb az október eleji időszak ennek a tevékenységnek.
Figyeljük a kinti hőmérsékletet is, hiszen ha az 0 fok alá süllyed, akkor megvásárolt facsemeténket már nem ajánlott kiültetni, gyökerei érzékenyek a fagyra, ilyenkor érdemes inkább átteleltetni tavaszig.



Az ültetés lépései
A gyümölcsfa elültetése ugyanolyan fontos, mint a későbbi karbantartás, gondozás, így erre is szánjunk időt, legyünk alaposak.
Vegyük sorra az ültetés lépéseit:
Első lépés az ültetőgödör kiásása, mely megközelítőleg egy 50x50-es gödröt jelent, amit egy hegyes, kézre álló ásóval könnyedén kialakíthatunk. (Ha földlabdás fát ültetünk, akkor mindenképp figyeljük a gyökérlabda méretét is, ha szükségesnek látjuk, ássunk nagyobb gödröt.)
Második lépésként szúrjunk le egy karót az ültetőgödrünkbe, ez segíti majd a facsemete stabilitását az első időszakban.
Harmadik lépésben támogassuk meg facsemeténk tápanyagellátását, ezt megtehetjük érett istálótrágyával, komposzttal, dúsított tőzeggel, de bármilyen szervestrágya használatával, a rendelkezésre álló tápanyagforrással bőségesen “ágyazzunk” meg az ültetőgödör alján fánknak. Majd erre helyezzünk egy vastagabb réteget a korábban kiásott földből, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek a trágyázott résszel, mert az kiégetheti a fát. Ezután bőségesen locsoljuk be a gödröt, amíg el nem érjük az iszapos állagot.
Negyedik lépésként helyezzük be a facsemetét a gödörbe, ha látunk sérült gyökérrészt, azt előtte távolítsuk el. A behelyezéskor figyeljünk az ültetési magasságra: a gyümölcsfa oltott része kerüljön minimum 10 centiméterrel magasabbra a talajszinthez képest.
Utolsó lépésként elkezdhetjük a korábban kimozgatott talaj visszatöltését, ha végeztünk, bátran tömörítsük, tapossuk be vagy ásóval ütögessük meg a felületet, végül ismét locsoljuk be alaposan a földet.
Sikeres és kitartó munkánk gyümölcseként - a megfelelő gondozás mellett - már saját termésünket fogyaszthatjuk kertünkben néhány év múlva.