TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Így legyen esőkerted!

2021.10.05 17:16
Így legyen esőkerted!

Hatalmas kincs rejtőzik kertünkben, amiről talán nem is sejtjük! 
Mi ez? Az összegyűlt esővíz!
Nem kell többé takargatnivalóként gondolnunk a házunkon lévő leghatékonyabb esővízgyűjtőre: a csatornára és annak lefolyójára, hiszen praktikus esőkertet hozhatunk létre az ide beérkező víz okos felhasználásával.

De mi is pontosan az esőkert?

Egy mesterségesen kialakított és növényzettel beültetett mélyebben fekvő felület a talajban, amelynek célja az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása és szűrése.


A saját esőkert 6 előnye:
- Gyakorlatilag gondozásmentes, nem kell sok időt rászánni
- Bármikor kialakítható
- Az esőkert összetett rendszerként tisztítja és beszivárogtatja a talajba a belevezetett vizet
- Emellett dekoratív, szép dísze kertünknek
- Növeli a biordiverzitást (‘a biológiai sokféleséget’) portánkon
- Sőt, az okos csapadékgazdálkodással és vízmegtartással tehermentesítjük a nagy esőzések során leterhelt csatornahálozatot településünkön.



Hogyan fogjunk neki esőkertünk kialakításának?

Az elhelyezés
Érdemes ismerni portánk vízelvezetési tulajdonságait, hogy a legideálisabb helyszínt tudjuk kijelölni esőkertünknek. Aranyszabály, hogy az épületek mellett tartsuk meg a 3 méter távolságot, nehogy kárt tegyünk a leszivárgó vízzel az alapban, illetve az öreg fák környéket is kerüljük el.
Tipp: figyeljük meg esőzéskor, hogy kertünk hol vezeti el a legjobban a vizet és válasszunk ezen a részen egy enyhén lejtős területet kertünk kialkításához.


Az alapok
Az esőkert alapjának kiásásakor figyeljünk arra, hogy az enyhén lejtős talajon az oldalak felfelé íveljenek, míg középen legyen egy lapos rész, így biztosak lehetünk abban, hogy a víz jó helyre folyik majd. A kiásott gödör érje el a minimum fél méter mélységet.
A kikerülő földtömeg egy részét használhatjuk a lejtős rész végén padkák kialakítására, emellett esőkertünket érdemes körbekeríteni tó- és ágyásszegéllyel is, hogy nagyobb mennyiségű csapadék esetén se áradjon túl a víz belőle.


A feltöltés
A gödör aljára helyezzünk agrotextilt, erre kavicsokat, melyek a különböző méreteiknek és formáiknak köszönhetően javítják a vízelvezetést és a vízmozgást is, majd ide helyezhetjük nagyobb cserépben a növényeket, de akár - egy lazább ültetőközeget használva - el is ültethetjük azokat.


A beültetés
Alaposan válogassuk össze az ültetendő növényeket, az esőkert közepére a nedvességet szerető fajok kerüljenek, míg a szélére a szárazságtűrőbbek.
Érdemes a területen őshonos fajokból válogatnunk, amik jól tűrik a nagyobb csapadékmennyiséget, de az sem okoz gondot, ha egy ideig nem öntözik őket, hiszen ezek nagyobb sikerrel élhetnek túl esőkertünkben is. Ültessünk 1-2 éves példányokat, hogy a víz ne mossa ki őket.
Egy jól kialakított esőkert szinte alig igényel figyelmet, de ha sokáig nem esik az eső, akkor növényei öntözésre szorulhatnak - ezt mindig tartsuk észben!