TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Madarak a kertben? Káros vagy hasznos?

2021.10.20 14:30
Madarak a kertben? Káros vagy hasznos?

Etessük a madarakat vagy sem? Jó ha egyre többet vannak jelen a kertünkben vagy később megbánhatjuk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ és adunk útmutatást cikkünkben.

Az énekesmadarak
Sok jó “baráttal” lehetünk gazdagabbak, ha védjük és gondozzuk az énekesmadarakat, mert rengeteg hernyót, kukacot és bogarat fogyasztanak el, így a lehető legtermészetesebb módon végzik el a kártevőirtást kertünkben - védve ezzel gyümölcsfákat és a veteményest is.
Arról nem is beszélve, hogy sokkal élettelibbé válik a kert egész területe a vidám kismadaraktól, ablakán kinézve melegség érzés fog el bárkit, ha a repkedő szárnyasok látványa köszönti.



Hogyan gondoskodjunk a madarakról?

Az odú
Sok madárfajta szívesen fészkel odúba. Hogyan segíthetünk nekik?
Járjuk körbe a kertet, vegyük szemügyre a fákat, ha látunk alkalmas nyílást az egyik törzsén, akkor tisztítsuk ki azt, majd szegeljünk elé egy tenyérnyi deszkalapot bejáratnak. Ha szerencsénk van, akkor egy madárpár hamar felfedezi majd ezt lakot.


Az etetés
Télen a madaraknak igencsak korlátozott a táplálékhoz jutási lehetősége, hiszen a legtöbb rovar a föld alatt rejtőzik, ezért segíthetjük őket, ha élelmet helyezünk ki számukra.
Mivel etessük a madarakat? Zsíros-olajos magvakkal, például napraforgó, len, kender, lucerna, de a faggyúdarabért is hálásak lesznek, főként a cinkék. Kerüljük a sós magvakat és a konzerv zöldségeket, illetve a háztartási maradékot is. A friss gyümölcsnek viszont örülni fognak: alma darabok, vadszőlő, tűztövis, bogyók egyaránt kerülhetnek az etetőbe.
Ha segíteni szeretnénk a madaraknak, akkor soha ne szórjuk a földre az eleséget, hanem használjunk a magasba helyezhető fedett etetőt, így a környék macskáitól és minimálisan az időjárás viszontagságaitól is megóvhatjuk a szárnyasokat. A tökéletes hely erre: az öreg, magasabb fák koronaelágazása, az eresz alatti rész, de a házfalra rögzítés is jó megoldás lehet.
Aranyszabály: ha elkezdjük a téli etetést, tartsunk ki, hiszen a madarak könnyen odaszoknak, számítanak a fellelhető élelemre. Az etetést a tartós fagyok beköszöntével érdemes megkezdeni azok megszűnéséig, ez általában a december elejétől a március közepéig tartó időszakot jelenti (kb. 3,5 hónap).



A tisztaság, higiénia
Ha már népes madársereg keresi fel az etetőnket, akkor bizony a betegségek terjedésének átadóhelyévé is válhat. Ezt senki nem szeretné, ezért néhány naponta alaposan takarítsuk ki az etetőt, nyirkos időben végezzük el ezt még gyakrabban! Takarításkor a megmaradt eledelt távolítsuk el, majd fertőtlenítőszeres vízzel töröljük át a felületet.
Az énekesmadarak, amellett hogy szinte életre keltik téli kertünket, hasznos kertésztársaink is lesznek, hiszen természetesen kártevőirtóként szorgalmasan tevékenykednek majd a területen. A fent felsorolt tanácsok mindegyikét tartsuk be, hogy ez az “együttműködés” a madaraknak is hasznos legyen!