TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Készítsük fel a kertet a fagyra

2021.11.06 12:11
Készítsük fel a kertet a fagyra

A fagyos nappalok beköszönte előtt kertünkben el kell végeznünk még néhány feladatot, ami a fagykárok megelőzését szolgálják! Bár a talajmenti fagyok még nem okoznak különösebb problémát, de érdemes előregondolkoznunk, hogy egy hirtelen megérkező hűvösebb időszak - amikor már napközben is fagypont alatt van a hőmérséklet - ne okozzon komoly károkat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy miként teljesíthetjük megfelelően kertünket.

A lehulló lombozat kezelése
A gyep szellőzése érdekében az összes lehulló levelet össze kell gereblyézni, hiszen ha ottmaradnak a kupacok, akkor barna nyomot hagyhatnak a füvön, illetve ez mohásodást is okozhat.
Van azonban olyan szeglete a kertnek, ahol nem kell a levélgyűjtéssel bajlódnunk, ilyen a gyepszegély és a sövény alja, ebben az esetben jót teszünk, ha a levélréteg ottmarad, mivel így megvédhetjük a gyökereket a fagy ellen.


A gyep téliesítése
Késő ősszel már nehéz eldönteni, hogy meddig érdemes rendszeresen nyírnunk a füvet, ennek átlagos időpontja az október vége, november eleje, ilyenkor megközelítőleg 4 centiméter magas füvet hagyjunk meg a kertben.

A növények téliesítése
Örökzöld vagy fagyérzékeny? Kertünkben valószínűleg mindkettő megtalálható, természetesen a fagyra érzékenyekkel szükséges tél előtt foglalkozunk: védett helyre kell helyeznünk ezeket (pl. folyosó, garázs, előtér, fészer stb.).
Fontos: a kis cserepes növények kifejezetten érzékenyek a fagyra, ezek beltérbe helyezéséről minél hamarabb gondoskodjunk!

Az örökzöldekkel kevesebb teendőnk lesz, nem igényelnek fokozott védelmet a hideg ellen, de mielőtt fagypont alá esik a hőmérséklet, érdemes beburkolni őket. Erre használhatunk fagyvédő fóliát, de akár néhány jutazsák is megfelelő lehet.
Fontos: mindenképp könnyű anyagot használjunk, hogy a növény levegőzhessen és ne induljon el a rothadás.

Vannak kifejezetten télálló növények is, amikre csak akkor kell minimális figyelmet fordítanunk, ha cserepesek, ilyenkor még ezek is elszenvedhetnek fagykárt, szintén takarással védjük meg őket.

A kerti csap
Nem csak a növényekre kell gondolnunk, ha téliesítésről van szó! A kerti csapban, a locsolótömlőkban és vízcsövekben kárt tehet a megfagyó víz, ezért mindenképp zárjuk el a vizet télire - a fagycsapot használva - odakint, majd engedjük ki a maradékot a csövekből.
Fontos: a locsolótömlökből is hagyjuk jól kifolyni a vizet, mert akár még a fészerben is szétfagyhat és megrepedhet, ha nem végzünk alapos munkát.

Egyéb teendők
Néhány növényfaj igényli a tél előtt metszést, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyek ezek a fajok, kérdezzünk meg egy kertészt, vagy olvassunk utána.
Ha van kerti halastavunk, akkor arra mindenképp figyelmet kell fordítanunk, hiszen meg kell védenünk a teljes befagyástól, hogy halaink átteleljenek.

A tavaszi bosszúságok elkerülés miatt érdemes kertünkben elvégezni a téliesítő munkálatokat, osszuk szét több hétvégére ezeket, hogy egyszerre ne legyen túl megterhelő, így egy egészséges, élettel teli porta fogad majd minket márciusban.