TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Nálatok hogyan készül Luca széke?

2021.12.20 11:42
Nálatok hogyan készül Luca széke?

“Lassan készül, mint a Luca széke.”- tartja mondás, de miért? Ennek is utánajárunk, hiszen a Luca nap az egyik legérdekesebb része a karácsonyi ünnepkörnek, sok-sok hiedelemmel, boszorkánysággal és jövendöléssel fűszerezve!

Hogyan és miből készül a lucaszék?
A szék maga a hagyományok szerint 13 napig készül, ez a folyamat pedig december 13-án kezdődik, Luca napján, ebből ered a fent említett mondás is, hiszen mindennap csak néhány műveletet szabad elvégezni a széken, hogy éppen karácsony napjára legyen kész.
A hagyomány szerint a lucaszék készítéséhez az alábbi faanyagokat kell használni: a lábakhoz többféle fát csertölgyet, akácot és kőrist használtak. A lábak összekötő rúdjai bükkből, fekete dióból és szelíd dióból vannak. A csapok pedig két darab fenyőből (vörös- és lucfenyő), két darab hársból (aprólevelű és nagylevelű), egy darab cseresznyéből és egy darab gyertyánból.
Más források szerint kilencféle fát használnak a készítéshez: kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát. Mindkét megközelítésben fontos, hogy nem szabad szögeket használni, kizárólag fából faragott ékeket.

Mire használták?
Sok hiedelem és hagyomány kering a Luca nap körül, egyesek “gonoszjáró napnak” is hívják, maga a Luca széke pedig a boszorkák leleplezésére alkalmas, illetve ezzel tudnak védekezni a boszorkányok rontása ellen.
Hogyan leplezték le a boszorkákat? A karácsonyra elkészült széket a templomba vitték, majd éjjel a legények a székre állva pillanthatták meg a boszorkányokat, hiszen azok ilyenkor szarvakat viseltek. A felmérgedt boszorkányok előli menekülés közben a legények a mákot szórtak, a mákszemeket a boszorkáknak össze kellett szedegetni, így a legények hazaérve a rögtön széttörhették és tűzbe dobhatták a székeket. A fa ropogás egyet jelentett a boszorkányok elűzésével is.

A Luca búza
Luca széket bizonyára kevesen készítenek már otthon, de van még egy hagyomány, ami ehhez a naphoz kötődik, ez pedig a Luca búza elvetése, ezt bátran megtehetjük otthon.
Egy tálkába vessünk el búzaszemeket, és ha azok karácsony napjáig kikelnek, akkor jó termés lesz a földeken, a leány férjhez megy, az állatok pedig egészségesek lesznek - a népi hagyomány szerint.
Napjainkban - főleg a gyereknek - izgalmas elfoglaltság lehet a búza fejlődésének napról napra történő figyelése, ezt az év bármely időszakában megtehetjük, szerezzünk be hozzá egy erre alkalmas Smart Kitchen szettet, ami bármely szobában jól mutat és akár fűszernövényeket is nevelhetünk benne.