TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Tervezni az éves kerti munkát is érdemes előre!

2022.01.14 14:53
Tervezni az éves kerti munkát is érdemes előre!

Vajon januárban már elkezdődik a kertészeti év is? A válasz egyértelműen: igen. Az elkövetkezendő 11 hónap munkálatait ilyenkor van időnk alaposan átgondolni, megtervezni, beosztani, illetve több - főleg állagmegőrzési - előkészületet ilyenkor eredményesen megtehetünk, megalapozva ezzel a sikeres kertészeti évet!

Értékeljük az előző évet!
Milyen volt az előző év a kertben? Mi vált be? Min kellene változtatni? Az előretekintés alapja a múlt ismerete, hiszen a tapasztalatokból lehet a legtöbbet tanulni, első lépésben vizsgáljuk meg hát azt, hogy min kell változtatnunk az eredményesebb, termékenyebb és élhetőbb kertért.
Tipp: Érdemes egy füzetet kinevezni kertészeti naplónak, amiben vezethetjük az év közben felmerülő ötleteket, tapasztalatokat, ez segítségünkre lehet majd a következő évi tervezésnél.

Jó idő van?
Akkor irány a kertbe! - a hideg talán egy kertészt sem rettent vissza és ha egy csapadékmentes, napsütéses napon kedvünk tartja, akkor bizony már ki lehet menni az udvarba tervezgetni, körbejárni, méregetni, hogy elkezdjük az új kert megvalósítását.
Itt az ideje átgondolni, hogy mire lesz még szükségünk, mit cserélnénk ki, és melyik növényt hova szeretnénk ültetni.

Amiket januárban érdemes megtennünk!
Az új évi lendületet érdemes kihasználni, így a “nem szeretem” munkák is gördülékenyebben fognak menni, teendők, amiket ilyenkor elvégezhetünk:
1. Írjuk össze a szükséges palántákat, vető- és fűmagokat és egyéb növények listáját, ha nehéz beszerezni, akkor már most rendeljük meg, hogy időben odaérjenek!
2. Tisztítsuk meg a fészerben lévő eszközöket, szerszámokat. Jegyezzük fel, hogy melyiket kell cserélni. Tegyünk rendet a tárolóban!
3. Ellenőrizzük a magaságyások és üvegházak állapotát. - megalapozva az ültetés sikerességét!
4. Szintén érdemes ellenőrizni a meglévő magokat és gumókat, hogy biztosan tudjuk, miket kell még beszerezni.
5. Vegyük szemügyre, hogy a kerti tárolók, kerítés, a kerti tó és a többi kiegészítő javításra szorul-e, tavasszal a kizöldülés után már nem biztos, hogy eredményesen odaférünk ezekhez, így most még időben észrevehetjük és orvosolhatjuk a karbantartást igénylő hibákat.
6. Tervezzük meg az ültetést, alakítsuk ki a kertet víziónknak megfelelően - a vizuális típusok ezt rajzolva is megtehetik.
7. Etessük tovább a madarakat, ha tél elején már belevágtunk ebbe!

A teendőlistát elvézve máris nem olyan unalmas az év első hónapja egy hobbikertész számára sem! Ha pedig még több dologgal előrehaladnánk, akkor megmetszhetjük az alma- és körtefákat - a többi gyümölcsfát még nem szabad ilyen korán! Enyhébb januárban, amikor nincsenek már talajmenti fagyok, elültethetjuk még például a korai burgonyát, a borsót, a zellert, a hagymát, az újhagymát, az epret és az áfonyát is.

Sikeres kertészeti évet kívánunk! - az Énkertem csapata