TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan védjük a fagy ellen a kertünket?

2022.01.17 14:27
Hogyan védjük a fagy ellen a kertünket?

Bár a hazai őshonos fákra csak akkor jelent veszélyt a fagy, ha az tartósan a kritikus -20 fok alá süllyed, de azért érdemes télen is figyelemmel követni az időjárás változásait, hogy tavasszal ép és egészséges kertünk lehessen majd. Nézzük, hogy mire kell figyelni!

Mi történik a növényekkel télen? Hogyan védekeznek a hideg ellen?
Egyszerűen összefoglalva mondhatnánk azt is, hogy hibernálják magukat, élettevékenységük természetesen van, de az csak igen lassú. A bokrok és fák külön módszert fejlesztettek a fagy ellen, több fajtában fagyálló anyag termelődik (pl. cukor), ami megvédi attól őket, hogy a megfagyjon a bennük a víz.
A tűlevelű fák a kevés víz elpárologtatásával oldják ezt meg, mivel a fagyos talajból nehezen jutnak hozzá az éltető vízutánpótlásához, ezért annak megőrzésére törekszenek. Ennek legjobb eszközei a hegyes, kemény, szilárd burkolatú tűlevelek, melyek kis felületükön alig párologtatnak ki vizet - a fenyőfélék így egész télen megőrzik tartalékaikat.

A téli ellenségek
Az ónos eső
Ez az esőfajta káros jégbevonatot képezhet a fák és bokrok vesszőire - vagy tavasz előn akár a rügyekre -, ami miatt nem jutnak megfelelő oxigénhez, a rügyek bepállhatnak és “megfulladhatnak”, ha ilyen történik, akkor a jégbevonatot óvatos veregetéssel távolítsuk el a növényekről.
Tipp: Ha az ónos eső lefagy, akkor ne csak a kertre, de a magunk épségére is figyeljünk, végezzük el a síkosságmentesítést a járdákon, az udvar burkolt felületein, hogy senkit se érjen baleset!

A hirtelen beálló fagy
Bár fent említettük, hogy a fák és a bokrok eredményesen védekeznek a téli zimankó ellen, de a hirtelen bekövetkező fagy nem hagy elég időt a növénynek, hogy a megfelelő mennyiségű “fagyálló anyagot” megtermeljék, így ilyenkor fóliázással védhetjük meg őket.
Tipp: A fagy elvonultával vegyük le a fóliát, mert befülledhet alatta a növény, ami rothadáshoz vezethet, erre mindig figyeljünk!

Ne aggódjunk a hó miatt!
Meglepő lehet, de a hó segítheti kinti növényeink áttelelését, alatta jóval melegebb van, így egyfajta szigetelést biztosít a földben lévő növényrésznek. Emellett segíti a vízutánpótlást is, hiszen ilyenkor a növények alig jutnak hozzá, de az olvadással és beszivárgással a hó táplálja a gyökereket.

Mely fajokra fordítsunk nagyobb figyelmet?
Vannak olyan - nem őshonos - fajok, melyek délebbről kerültek ide, és bár több száz éve jelen vannak kertjeinkben, de érzékenyebbek a téli fagyokra. Ezek a növények bizony kiemelt figyelmet és fokozott védelmet igényelnek a hidegben, ilyenek például a fügefa, a gránátalmafa, a datolyaszilvafa (káki) és a rozmaringbokor. A fagyok előtti takarás mellett - a -15 fok alá csökkenő hőmérsékletben - szükségük lehet extra védelemre, ezt a takarás alá betett melegítéssel tehetjük meg (pl. biztonságosan elhelyezett mécses, villanyégő).

Bár kertünk télen lassabb életet él, pihen, de odafigyelést igényel - még az alapos téliesítést követően is -, hiszen egy váratlan hőmérsékletcsökkenés vagy ónos eső kárt tehet a növényekben, figyeljük hát az időjárást és készüljünk fel ezekre a változásokra, hogy növényeink védve legyenek a fagy roncsoló hatásaitól.