TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Te eteted a kertedben a madarakat?

2022.01.24 11:00
Te eteted a kertedben a madarakat?

Nálad is nyüzsög a madáretető a kertben?
A madarak a kerti ökoszisztéma fontos részei, télen pedig életmentő lehet az etetésük! Ráadásul sok madárfajta telel itthon, ezek bizony igénylik az emberi segítséget, nézzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban.

Miért és mikor érdemes figyelmet fordítani a madáretetésre?
A hideg, fagyos téli időszakban a madarak sokkal nehezebben tudnak energiadús táplálékhoz jutni, mint a melegebb hónapokban, így ilyenkor támogathatjuk őket a folyamatosan kihelyezett táplálékkal.
A madarak etetését - ideális esetben - már októberben végén el kell kezdeni és egészen a április közepéig folytatni kell, persze ha rendkívüli hidegek vannak még akkor is, akkor ez az időszak akár április végéig is eltarthat. A fészeképítési és tojásrakási időben is hálásak lesznek a szárnyasok, ha találnak némi megfelelő eledelt a portánkon, hiszen ilyenkor sokkal több fehérjét igényel szervezetük.
Tipp: Ha idén új helyre tennénk ősszel a madáretetőt, akkor már szeptember elején kezdjük meg az etetést, hogy legyen ideje átszoknia a hozzánk járó madaraknak.

Mivel etessük a madarakat?
Három fő eledellel szolgálhatunk kerti madarainknak télen, ezek: az olajos magvak, az állati zsiradék és a megfelelő gyümölcsök.
1. Az olajos magvak
Ez a legalapvetőbb és legfontosabb téli eleség, figyeljünk arra, hogy nem sózott és pirított magvak legyenek. A magas olajtartalmú, fekete napraforgómag tökéletes erre a célra. Ezt dúsíthatjuk kölessel is, de a legegyszerűbb megoldás, ha madaraknak szánt magkeveréket vásárolnunk. Egyes fajok nem tudják feltörni a szotyi erős héját, emiatt is érdemes változatos magkeveréket biztosítanunk számukra. Téli madáreleség lehet még natúr a dió, a mogyoró, a földimogyoró, a kesudió és a pisztácia is.
2. Az állati zsiradék
Etetési célra alkalmas a kacsa-, a liba- és a sertésháj, a sertés zsírszalonna, de a faggyú is. A legtöbb állatboltban kapható cinkegolyó is jó választás.
Tipp: a főzéssel sótlanná tett étkezési szalonna is megteszi, ha nincs más otthon.
3. A gyümölcsök
A jolly joker gyümölcs ebben az esetben az alma, ezt szinte minden madárfaj kedveli. Változatosan elhelyezhetjük a kertben, például tűzzük fel a bokrok és fák ágaira vagy szórjunk a földre néhány darabkát.

Miért fontos a folyamatos etetés télen?
Ha elkezdtük a tél elején az etetést, akkor bizony ki kell tartanunk tavaszig, hiszen a madarak hamar megszokják az állandó eledelforrást, így visszatérő vendégek lesznek az etetőnél, várni fogják a folyamatos utánpótlást. Sőt, ha hirtelen -10 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor minden falat számít nekik, ez a hőmérséklet egy kistestű madárnak már végzetes is lehet, ilyenkor minden falat a túlélés zálogává válhat.

Mire figyeljünk még?
Ha még nem helyeztünk ki etetőt, akkor fordítsunk kellő figyelmet a tökéletes hely megtalálására neki, ami a madarak számára könnyen megközelíthető és biztonságos. Emellett gondoskodjunk megfelelő itatóról is szárnyas vendégeinknek, hiszen télen nehezebben juthatnak ivóvízhez. Végül pedig tartsuk tisztán, higiénikusan az etetőt.