TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Készítsd elő, rendeld meg a tavaszi magokat időben!

2022.01.28 14:44
Készítsd elő, rendeld meg a tavaszi magokat időben!

Ha alaposan megterveztük már az új évre a kertünket, rendet raktunk a fészerben a kerti szerszámok között, és számot vetettünk a meglévő, illetve szükséges vetőmagokról, akkor nincs más hátra, mint ezeket megrendelni.
Egyszerű feladatnak tűnhet, de mégsem az, cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire figyeljünk a kiválasztáskor, rendeléskor, hogy sikeres legyen a tavaszi kertészkedés, gyepesítés!

Miért rendeljük meg már télen?
A legalaposabb indok erre, hogy tavasszal annyi kerti munka vár ránk, hogy félő, nem lesz időnk alaposan kiválogatni a kínálatból a számunkra megfelelő magokat, a kapkodásnak pedig mellényúlás lehet a vége. Ráadásul a korai fajtáknak már időben kezünkben kell lennie!
Tipp: az otthoni magkészletet alaposan vizsgáljuk át a lejárati idő szempontjából is, ha kicsúsztunk a csomagoláson jelzett szavatossági időszakból, akkor már ne vessük el. Ezek az élő magok az idő előrehaladtával veszítenek csírázóképességükből, így egy lejárt mag elvetésével már nem garantált a sikerünk, inkább szerezzünk be friss vetőmagot ilyen esetben!

Mire figyeljünk?
A termékleírást alaposan olvassuk el rendelés előtt, hiszen számos hasznos dolog szerepel ott, amikkel elkerülhetjük a kellemetlenségeket. Az alapvető információk között szerepelnie fog a pontosan meghatározott fajtanév és a csomag tartalmára vonatkozó adatok, amik grammban vagy darabban lesznek leírva. Emellett találunk még a felhasználás idejére, módjára, felbontás utáni tárolására és a szavatosságra is információt, előbbieket mindig tartsuk be, utóbbit pedig kövessük figyelemmel!
Tipp: nagyon fontos, hogy ismerjük saját kertünk adottságait (pl. talajminőség, árnyékosság stb.), hogy a meglévő körülményekhez tudjunk megfelelő fajtákat választani.

Füvesítés?
A tavaszi fűmagvetés legideálisabb időszaka a március és az április, bár ilyenkor a gyomok is igen aktívak, ha elegendő figyelmet fordítunk a kertre ezekben a hónapokban, akkor szép pázsitunk lehet. A fűmagvetéshez szükséges talajmunkák fárasztóak, sok időnket és energiánkat emésztik majd fel, így a magbeszerzést ejtsük meg már télen!
Hogyan válasszunk?
Sok-sok fűmagfajta közül válogathatunk:
- pázsit,
- sport,
- taposást tűrő,
- nyírást kevesebbet igénylő,
- árnyéktűrő
- esetleg szárazságtűrő stb.
A megfelelő kiválasztásához tisztáznunk kell, hogy milyen célra és igénybevételre füvesítünk, például a gyerekek focipályájához, ahol nagyobb a terhelés vagy a kert egy eldugott részébe, amit messziről szemlélünk csak. Emellett itt is gondoljuk végig a kert adottságait és azt is, hogy mennyi időnk lesz a gondozásra, öntözésre később!