TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Már nagyon várjuk a tavaszt, de még sokáig tart a tél? Mit ne rontsunk el, ne kezdjünk túl korán, ho

2022.02.11 07:52
Már nagyon várjuk a tavaszt, de még sokáig tart a tél? Mit ne rontsunk el, ne kezdjünk túl korán, ho

Közeleg a tél vége, már sokkal többet süt a nap és a hobbikertész keze alatt már égne a munka, szeretne többet kint lenni, de a túl korai tevékenységek több kárt okozhatnak, mint hasznot a kertünkben. Nézzük hát meg, hogy mit ne tegyünk februárban és mi az, amit biztonsággal elvégezhetünk már ilyenkor!

Mit ne csináljunk még a tél utolsó hónapjában?
1. Ne ültessünk szabadföldbe túl korán!
A késői fagy nagy károkat okozhat, akár végzetes is lehet egy-egy kiültetett növény tekintetében, így soha ne hamarkodjuk el a kiültetést, mégha enyhének is mutatkozik az idő. Népi szokás szerint fagyos szentek után, május közepén láthatunk neki biztonsággal a szabadföldi ültetésnek.
2. Ne metsszünk túl korán!
Bár a február már metszési időszaknak bizonyul, nemcsak a naptárt, hanem az időjárást is figyelni kell, hiszen ha tartósan -2 fok alatt van a hőmérséklet, még nem szabad metszeni.
3. Ne álljunk neki magunk a metszésnek!
Lehet, hogy már sietnénk, haladnánk a kerti munkákkal, de még nincs meg a megfelelő tapasztalatunk a metszéshez…ilyenkor várjuk meg, míg egy hozzáértő ráér, mert a metszés az egyik legtöbb szakértelmet igénylő feladat!
4. Ne füvesítsünk!
A legideálisabb időszak erre az április és a szeptember, ne kapkodjuk el, mert a túl korai füvesítéssel nem lesz sikerélményünk, csak felesleges dolgozunk.
5. Ne hagyjuk abba a téli madarak etetését!
Ha eddig rendszeresen etettük a kertünkbe látogató madarakat, akkor ezt még két hónapig folytassuk, hiszen hamar hozzászoknak az állandó eleséghez, így nem fognak máshol keresni. Ráadásul a fészekrakás rengeteg energiát igényel, így hálásak lesznek, ha április közepéig kitartunk.

Mivel érdemes ilyenkor foglalkozni a kertben?
1. Vágjuk ki az elhalt növényi részeket, takarítsuk ki a kertet!
Mielőtt bármibe belefognánk, tisztítsuk meg a kertet, távolítsuk el a kiszáradt bokrokat, elhalt faágakat, a visszaszáradt évelőket és díszfüveket. Ha találunk még lehullott leveleket vagy bármilyen más olyan karbantartási teendőt, amely a zöldellés után már nem hozzáférhető (pl. kerítésjavítás), akkor azt is tegyük rendbe.
2. Hónap végén metsszük meg a gyümölcsfákat!
Előtte mindenképp győződjünk meg arról, hogy a már nincsenek megfagyva a hajtások! Kezdjük az almatermésűekkel a metszést, mert ezek nem érzékenyek a hidegben fertőző gombákra.
Fontos: a nyugalmi időszakban elvégzett minőségi metszés kedvező hatással lesz a hajtásra, erősebb regenerációt vált ki a növényből, bőségesebb termésre számíthatunk.
4. Vessük el a korán csírázó fajtákat!
Több zöldség már alacsony hőmérsékleten is csírázik - az átmeneti fagyok sem zavarják -, így ezeket elvethetjük, ilyen hidegtűrőbb fajta például a spenót, a sárgarépa, a hónapos retek, a mák, a vöröshagyma és a borsó.
Tipp: a lakásban ezzel párhuzamosan megkezdhetjük a palántáknak szánt magok elvetését, ezek nagyjából hat hét alatt fognak kiültethető méretűre cseperedni (pl. kelkáposzta).