TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Készüljünk fel időben a tavaszi, nyári kártevők ellen!

2022.02.17 12:38
Készüljünk fel időben a tavaszi, nyári kártevők ellen!

Ahogy fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet elkezd éledezni a kert, de nincs ez másként az áttelelt kórokozókkal, lárvákkal és fertőző gombákkal sem, így mielőtt belevágnánk az ültetésbe, metszésbe néhány védekező munkát még el kell végeznünk! Így tavasszal és nyáron nem érnek az áttelelő kártevők által okozott kellemetlen meglepetések.

Szerszámok sterilizálása
A felületi tisztítást már télen biztosan elvégeztük, de a szerszámokon megmaradó nyövényi nedv, mikroszennyeződések jó alapot biztosítanak a baktériumnak és gombáknak, így mindenképp érdemes egy alapos fertőtlenítést elvégezni a használat előtt.
Hogyan tegyük ezt meg?
Töltsünk meg egy elég nagy vödröt vízzel és a vízmennyiség 10%-ának megfelelő fehérítőt keverjünk el benne, majd hagyjuk a szerszámokat 35-40 percig ázni ebben a lében, ezzel garantáltan elpusztulnak a kórokozók. Ezután bőségesen öblítsük le tiszta vízzel szerszámainkat, hogy a fehérítő maradéktalanul lemosódjon az eszközökről.
Ugyanezt az elvet érdemes követni az esedékes gyümölcsfa metszéskor is, hiszen egyik fáról a másikra átvihetünk bizonyos betegségeket, ezért többször mártsuk a kikevert fertőtlenítő vízbe a használt metszőollót és eszközöket, a munka végeztével pedig mindenképp öblítsük le a szerszámokat vízzel is, hogy ne maradjon vegyszer rajtuk.

Áttelelő kártevők a talajban?
Bizony, vannak ilyenek! Ha már az előző években is gondot jelentettek a hernyók, akkor alaposan pucoljuk ki az ágyásokat, távolítsunk el minden gyomot és forgassuk meg a talaj tetejét 15-20 centi mélységig, hiszen az előző évben utoljára lerakott petékből kikelt lárvák nagy számban áttelelhetnek, melyek március közepén már hernyók formájában jelenthetnek meg. A kiforgatással látni fogjuk a rejtett kártevőket, távolítsuk el ezeket, megelőzve a későbbi rajzást.
Jót tudni!
Azért is rendkívül fontos ezt elvégezni, hiszen a kártevők már a palántáinkat is megtámadhatják, ami nagy visszalépés a veteményezési szezonban.

Lemosó permetezés
Ahogy fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet megejthetjük a növények tél utáni “mosdatását”, hiszen a kertünkben lévő fákat és bokrokat rengeteg betegség és kártevő fenyegeti.
Mi történik tél végén a kertben?
A növényekben, fákban, bokrokban elindul a nedvkeringés, fogékonyabbá válva a fertőzésekre, ezzel egyidőben a kórokozó gombák és kártevők tojásai is éledeznek, ekkor tudjuk megelőzni a bajt, kíméletesen el kell pusztítani ezeket, mielőtt megbetegítenék a növényt.
Hogyan végezzük ezt el?
Többcélú növényvédőszert alkalmazzunk - szélmentes, száraz időben -, lemosászerűen vigyük fel a permetlevet a növényekre, úgy hogy minden apró zugba eljusson az.
Ezután már szabadon, biztonsággal vethetjük bele magunkat a tavaszi kerti munkákba!