TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan javítsuk ki, amit a tél tönkretett a kertben?

2022.02.25 14:34

Bármennyi időt fordítottunk a téli kert- és fagyvédelemre a jó idő közeledtével alaposan át kell vizsgálnunk kinti portánkat, hogy felmérjük, milyen károkat okoz(hat)tak a leghűvösebb hónapok. - nézzük meg közelebbről, mire érdemes figyelni és hogyan javítsuk ki ezeket!

A gyeppótlás
Ha a téli kertfelkészítés alkalmával maradtak a füves részeken falevelek, akkor azt mindenképp gereblyézzük össze, előfordulhat néhány barnás folt a munka végeztével a gyepen, ezeket friss fűmaggal kell majd bevetnünk.
Mikor? A fűmag elvetésének legideálisabb időszaka az április és a szeptember, ha előbbit tervezzük, akkor érdemes már most beszerezni a megfelelő fűmagot.

Az elfagyott eszközök
Előfordulhat, hogy néhány terasztartozék, esetleg slag vagy kerticsap nem kapott megfelelő fagyvédelmet vagy egyszerűen elöregedett. Ezeket alaposan vizsgáljuk át és az elrepedt, lukas részeket cseréljük le új darabra, hiszen most még könnyedén hozzáférünk mindenhez a kertben, ráadásul időnk is engedi a javítást a nagy kerti munkálatok megkezdése előtt.

A mulcs pótlása, frissítése
Télen elvékonyodhat, összetömörödhet a mulcsréteg, melyet növényeink alá terítettünk, ezt érdemes átmozgatni, szükség esetén pótolni, hogy újra 8-10 centiméter takaróvastagsága legyen. Ezzel megelőzzük a gyomnövények megjelenését, spórolunk a későbbi vízhasználaton - hiszen kevésbé párolog el a talajból a takarórétegnek köszönhetően a víz -, illetve bomlásával még tápanyagot is biztosít majd a talajnak az idő előrehaladtával.

A vízelvezetők
A tél megviseli ezeket a rendszereket, legyen szó az ereszről, az ásott árkokról, vízgyűjtőkről, mindben felgyűlhet a kosz, a lehullott, összerohadt őszi falevelek, melyet alaposan ki kell tisztítani, hogy újra szabad folyást biztosítsunk a víznek.

A ház körüli burkolatok
Mind a térkövet, mind a teraszburkolatot érdemes alaposan átnézni. Előbbiek alól egy nagyobb csapadék kimoshatja az alapot, így veszélyessé válhatnak, utóbbiak pedig a megfagyott víz miatt elrepedhetnek. A térkö alatti alaphiányt visszaszedéssel és pótlással könnyedén orvosolhatjuk, a járólap feltörése és szakszerű pótlása már bonyolultabb feladat lehet, bízzuk burkoló szakemberre, ha mi nem értünk hozzá.

A medence és kertitó
Szintén alapos vizsgálatra szorulnak, mielőtt újra vízzel telik lennének és használatba kerülnek. Történhet fagykár, a télen megtapasztalt erős szelek pedig kárt tehettek a medencetakaróban, így nem kívánt kosz rakodhatott le, melyet minél hamarabb el kell távolítani!

A kerítés
A nagy széllökések megtépázhatták kerítésünket is a hideg időszakban, mielőtt a zöldellés elrejtené a hibákat, javítsuk ki ezeket és végezzük el a karbantartást is, ha azt az anyag igényli. A rozsda elvátolítása és a fa kerítéslécek lakkozása, festése is megejthető ilyenkor, hogy a jó idő beköszöntével már csak növényeinkkel, a kert szépítésével és élvezetével foglalkozhassunk!