TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mikor kell felásni a kertet?

2022.03.04 11:09
Mikor kell felásni a kertet?

A tavasz egyértelműen a kertrendezés ideje minden kertes házban élőnek, a talajelőkészítés, az ásás is ezen feladatok közé tartozik, mely valószínűleg az egyik legnépszerűtlenebb tevékenység, főleg ha nagyobb területről van szó… Nézzük meg hogy mikor és hogyan érdemes elvégezni a kerti talaj átmozgatását!

Mikor készítsük elő a talajt?
Egy nem jól időzített talajmozgatással túl tömör felületet kapunk, amit nem szeretnénk, ezért érdemes megvárni a tavaszi nagyobb csapadékok elvonulását, hogy ne a sarat ássuk, kapáljuk. Ha a csizma már nem ragad bele a földbe, akkor elkezdhetjük a talaj átforgatását, ha a felületén mulcsoztunk korábban, akkor azt mindenképp húzzuk félre. Ezután jöhet az átmozgatás, amit óvatosan ásóval, kapával vagy akár ásóvillával is megtehetünk, a gyomokat se felejtsük el kihúzni!

Teljes felásás vagy óvatos talajmozgatás?
Fontos kérdés! Alapvetően a talaj minősége határozza ezt meg, ha nagyon “elvadult”, kötött területen dolgozunk, akkor annak felületét feltörhetjük ásóval, de jól karbantartott talajt nem kell teljesen átforgatnunk, elegendő kicsit fellazítani egy ásóvillával, ilyenkor megóvjuk a lejjebb rejtőző hasznos mikroorganizmusokat, melyek sok hasznos feladatot látnak el a földben, de ha felszínre kerülnek, elpusztulnak.
Azt is jó tudnunk, hogy a talajszintek kényes, természetes egyensúlyban vannak, ha ezt nagyon megbolygatjuk, akkor ennek az egyensúlynak újra vissza kell állnia, ami időt vesz igénybe. Emellett a nedvességtartalmából is sokat veszthet a frissen felásott veteményes vagy virágágyás talaja.

Az ásás tökéletes időpontja?
Sokan azt mondják, hogy a nagy talajmozgatást, felásást ősz végén kell elvégezni, így tavasszal már egy előkészített talajjal lesz dolgunk, melyet csak kicsit el kell egyengetni és készen is áll az ültetésre, ezt megfontolhatjuk hosszabb távon!

Tápanyagutánpótlás?
A talaj előkészítése nem ér véget az átmozgatásnál, a tápanyagok utánpótlására is szükség lesz, melyet megtehetünk szerves vagy műtrágyával. Enyhe tél után több kártevővel lehet majd dolgunk kikeletkor, ilyen esetben érdemes talajfertőtlenítést is végezni.

A jól előkészített talaj a sikeres veteményes és virágágyás titka, ez pedig minden hobbikertész célja, hiszen az igazi siker a szép virágokban pompázó udvar vagy a termésben gazdag zöldségeskert. Ha a talaj rögös, kemény, kötött, akkor mindenképp szükség lesz egy alaposabb átmozgatásra, ha viszont ősszel már gondoskodtunk a felásásról, akkor igen hamar és eredményesen elvégezhetjük a tavaszi talajelőkészítést!