TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Éledezik a természet, mik az első feladatok a kertben?

2022.03.11 15:26
Éledezik a természet, mik az első feladatok a kertben?

Beköszöntött a tavasz, ami egy kertésznek nem jelent más, minthogy egyre több időt tölthet a kert gondozásával, élvezheti az éledő természet minden mozzanatát, immár odakint. Nézzük meg, hogy márciusban milyen munkálatokat érdemes elvégezni!

1. Néhány zöldséget már elvethetünk!
Márciusban bizony már eljött az idő, hogy a hónap utolsó hetében elvessük például a zöldborsót és a sárgarépát - ezek jól bírják a lehűléseket, így nem kell aggódnunk a hűvösebb éjszakákon sem. Emellett néhány fűszernövényt is kihelyezhetünk már, például a citromfüvet. Sőt, az évelő virágokat is elültethetjük!

2. Vigyük ki az átteleltetett növényeket!
Sokan viszik be a fagy beállta előtt telelésre a növényeket, melyek nem fagytűrők, ezeket szépen fokozatosan elkezdhetjük visszahelyezni a szabadlevegőre, kikerülhet a leander és egyéb dézsások is. Amelyiken látjuk, hogy már “kinőtte” a helyét, azt itt az idő átültetni.

3. Ültessük el a fákat és cserjéket! Ne feledkezzünk meg a gondozásról sem!
A legtöbben már elvégezték a gyümölcsfák metszését, de ha ez nem történt meg, akkor minél hamarabb meg kell tenni. Ebben az időszakban érdemes elültetni a díszfákat és -bokrokat, illetve rózsatöveket is. Ne feledkezzünk meg a lemosó permetezésről sem, ha még nem történt meg. A sövény “karbantartását” is végezzük el, metsszük formára, ha szükséges.

4. Ápoljuk a gyepet!
A hosszú tél után ráfér egy kis vérfrissítés a gyepre, ha kell, akkor gereblyézzük le, majd lazítsuk fel a szerkezetét, hogy újra levegőhöz jusson. Ezzel megelőzhetjük a berothadást és segíthetjük az egészséges fejlődést, arra figyeljünk, hogy a lazítást ne végezzük túl erősen, mert akkor károsodni fog a gyepünk.

5. Készüljünk fel a kártevőkre!
Ahogy éled a természet a kártevők is megjelennek! - a megfelelő szerekkel és praktikákkal érdemes előre felkészülni, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések később. Hónap végén már találkozhatunk például néhány csigával, ezeket szedjük össze, hogy megakadályozzuk az elszaporodásukat!

6. Végezzük el a karbantartást a kerti eszközökön!
Ha a téli hónapokban nem tettük meg, akkor mindenképp nézzük át a szerszámkészletet, amit szükséges javítsunk ki vagy pótoljunk. Érdemes tesztelni már az elzárt kerti csapokat is, illetve a slagot átnézni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszerezni az elfagyott vagy sérült eszközöket, alkatrészeket hozzá.

7. Figyeljünk oda a tápanyagpótlásra!
Ebben az időszakban már gondoskodhatunk a megfelelő trágyázásról is, ahol szükséges, szórjunk például trágyát a sövények tövébe, illetve a fák és bokrok köré.