TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kézi erővel vagy gépi segítséggel munkáljuk meg a kertet?

2022.03.17 12:56
Kézi erővel vagy gépi segítséggel munkáljuk meg a kertet?

Ma már rengeteg gépesített szerszám könnyítheti meg a kerti munkálatok, de megoszlik a vélemény, hogy mikor és mely tevékenységek kapcsán érdemes ezeket bevetni. Cikkünkben ezt járjuk körbe!

A méret a lényeg!
Ez talán az alapigazság, ha a kézi erő és a gépi segítség között kell döntentünk, hiszen nem mindegy, hogy mekkora felületet kell rendbe tenni, meglocsolni vagy éppen lenyírni a füvet rajta. Ha rendszeres munkáról van szó, akkor bizony érdemes végiggondolni, hogy mennyi időt vesz igénybe egyszer a tevékenység, jó példa erre a fűnyírás, ha kéthetente van 3-4 óránk lenyírni, akkor egy hagyományos fűnyíró tökéletes választás - bár az is gép, de ma már a robotfűnyírók vehetik le ezt a terhet teljesen a vállunkról, ha kapacitáshiányban szenvedünk.
Tehát mielőtt nagy beruházásokat tennénk és gépesítenénk a kertgondozást, nézzük meg, hogy mennyi időt milyen rendszerességgel vinne el tőlünk az adott tevékenység, majd mérlegeljünk.


A talaj- és gyeplazítás
A talajlazító legfőbb célja a kerti ágyások gyökérkímélő fellazítása és szellőztetése, hiszen lekerekített formájuknak köszönhetően nem okoznak nagy károkat. Kemény talaj levegőztetése és lazítása is könnyen megoldható egy-egy ilyen kéziszerszámmal. De ha meggyorsítanánk a munkát, akkor például a gyeplazításhoz praktikus rolleres gyeplazítót is beszerezhetünk, amellyel pikk-pakk végzünk még a nagyobb felületeken is.


A fűnyírás
Persze jó hétvégi elfoglaltság, ha az ember nekiállhat hétvégén nyírni a füvet, de a szezon közepére - ahogy melegszik az idő - már lejjebb hagyhat a lelkesedés. Egy kis kertben is havi szinten 8-10 órát kell füvet nyírni, amit megspórolhatunk magunknak, ha beszerzünk egy robotfűnyírót, ez megkönnyíti a munkát, az eredmény pedig az igazán szép és ápolt gyep!
Ráadásul, a megfelelő típusú robotfűnyíró kiválasztása és telepítése után gyakorlatilag nem igényel rendszeres törődést. A választott időszakban automatikusan elindul, majd magától visszatér a dokkolóállomásra, ahol újra feltölti magát. A hagyományos fűnyíró gépekkel végzett fűnyírás során a levágott fűnyesedéket gyűjteni és ártalmatlanítani is kell. A robotfűnyíró után nincs takarítás. A robotfűnyíró speciális mulcsozórendszerének köszönhetően a nagyon apróra vágott fűnyesedék visszahullik a fűszálak közé és a talajszintre jutva komposztálódik, így hatékonyan táplálja a füvet. A szomszédok is örülni fognak egy ilyen váltásnak, hiszen egy robotfűnyíró hangereje is alacsonyabb, mint a hagyományos fűnyíróké, így hétvégén és ünnepnapokon sem zavarja majd környezetünket a pihenésben.

A locsolás
Ez a tevékenység is eredményesen gépesíthető, automatizálható, ha nincs időnk vagy kedvünk mindennap locsolni, akkor a megoldás egy jól átgondolt öntözőrendszer lehet. Egy ilyen rendszer kiépítésével nemcsak vizet, időt, hanem hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk, ráadásul növényeink is hosszabb élettartamot kaphatnak.