TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mik a 2022-es kertrendek?

2022.04.01 16:09
Mik a 2022-es kertrendek?

Már javában beköszöntött a tavasz, egyre több időt töltünk odakint, elérkezett hát a komfortos, funkcionális kellemes és szemetgyönyörködtető kert kialakítása - amolyan külső élettérként. Nézzük meg, inspirálódjunk, hogy 2022-ben milyen kerttrendek a jellemzők!

Magas funkcionalitás
Bizony az utóbbi időszak átformálta az otthoni terekhez való viszonyunkat, nincs ez másképp az udvarral, kerttel sem. Sokan gondolkoznak kültéri munkaállomáson, hogy feldobják a home officet a jó időben, de megjelennek a nagyobb szórakoztató egységek, komplex játszóterek a gyerekeknek, a felnőttek kikapcsolódásához pedig az olyan luxustermékek, mint a kültéri konyha bárpulttal, jacuzzi, dézsafürdő vagy medence is egyre népszerűbbek. Ezekkel a kert teljesen új funkciókat kap: kültéri irodává, játszótérré, relaxációs és szórakoztatótérré válik - mintha csak nyaralna az ember.

Vissza a vadonba!
Nagy népszerűségnek örvend a burjánzó, kevésbé korlátozott kert elképzelés is, mely jobban hasonlít egy vad mezőhöz, mint egy klasszikus bel- vagy külvárosi kerthez. Itt megjelenik értékként a természetvédelem és a körülöttünk élő állatokról való gondoskodás is (pl. méhlegelő, bogárlakás). Ez pedig azt is jelenti, hogy a heti fűnyírás, inkább békés sétálgatás lesz csodálva a döngicsélő méheket, keringő lepkéket és madarkat. Persze egy ilyen kertet is karban kell tartani, csak kicsit szabadabban és másképp, mint azt eddig megszoktuk.

Minden, ami újrahasznos
Egyre többen élnek a kerti kiegészítőket tekintve is az újrahasznosítással, láthatunk például gumiabroncsból készült virágágyásokat vagy kinti puffokat, esetleg nadrágszárba ültetett mókás virágbeültetéseket. Ez a rendezőelv fontosnak tartja azt is, hogy azzal dolgozunk, ami a környezetben megtalálható, például a helyi feltételekben sikeres növényeket ültessünk, szaporítsuk a meglévőket, komposztáljunk, hogy mi magunk tudjuk ellátni tápanyaggal a földet.

A tudatos kert
Ez persze szorosan összekapcsolódik a fent említett újrahasznosítás értékrendjével is, de talán kicsit tovább is gondolja azt, a tudatos kerttervezés a mindennapi élelmiszerek megtermelésén alapul - a maximális helykihasználást szem előtt tartva. Egyre több olyan példát is látunk, ami - ezen elképzelés alapján - balkonládákat és városi virágágyásokat ültet be haszonnövényekkel, zöldségekkel.

Az egész éves kert
Avagy: A kint az új bent! - ez az elképzelés is egyre népszerűbb. Lényegében a megfelelő teraszbeépítéssel az ember akár télen is közelebb kerülhet a természethez, de a nappali kényelmét sem kell feladnia, hiszen ezek a teraszok már majdnem szobaként funkcionálnak.