TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Itt a tavasz, mire kell vigyázni?

2022.04.05 15:50
Itt a tavasz, mire kell vigyázni?

Beköszöntött a jó idő, szaladunk ki a kertbe, nekilátunk a kertrendező munkálatoknak! - a nagy sietségben azonban van néhány olyan teendő és kertlakó, amikre alaposabb figyelmet kell fordítanunk. Cikkünkben három példán át mutatjuk meg, hogy mikor kell körültekintőbbnek lenni, ha a kerti munkákról van szó.

A kert lakóinak védelme
A tavaszi kertrendezés idején figyeljünk a kertben lakó élőlényekre, a lombhalmok alatt például sünök bújhatnak meg, óvatosan forgassuk és semmisítsük meg ezeket a kupacokat, nehogy megmégjenek vagy -sérüljenek a nálunk lakó kisállatok.
A másik fontos teendő, hogy bár melegedik az idő és ébred a természet, a télen folyamatos etetéssel odaszokott madarak továbbra is igénylik az eleséget, akár május elejéig is folytathatjuk ezt a jótékony munkát, hiszen a fészekrakáshoz több energiára van szüksége repülő barátainknak. Az etetés mellett az ivóvíz itatóban történő biztosításáról se feledkezzünk meg!


A zöldhulladék kezelése
A tavasz egyik legfontosabb kerti munkája a metszés, mely egy kisebb gyümölcsösben vagy díszkertben is rengeteg zöldhulladékot eredményez. Figyeljünk arra, hogy a lehető legkisebb darabokra vágjuk/ aprítsuk össze az ágakat, hogy helytakarékosan tudjuk kihelyezni a zöldhulladékos zsákokba azt. A legtöbb ilyen zsák a helyi hulladékkezelőnél elérhető, van ahol háztartásonként ingyen is biztosítanak néhány darabot. Mivel ezek a legtöbb esetben gyorsan lebomló zsákok, legyünk elővigyázatosak, ne álljon napokig benne a hulladék, mert nem olyan tartós, időzítsük a gyűjtés előtti napra a hulladék bezsákolását, akkor nem érnek kellemetlen meglepetések.


A profi gyepszellőztetés
Tavasszal eljön az ideje a gyep karbantartásának is, de több mindenre oda kell figyelni, hogy ez valóban eredményes legyen! Az első és legfontosabb, hogy először le kell nyírni a füvet, majd utána jöhet a lazítás, hiszen ha hosszabbak a fűszálak, akkor nem érjük el a kívánt célt.
Másodszor a gyepszellőztetőt nem szabad túl erősen lenyomni, mert így az egészséges szálak is károsodhatnak, ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor az évben többször is elvégezhetjük ezt a munkálatot, nehogy kárt tegyünk a gyepben.
Harmadszor pedig tartsuk szem előtt azt, hogy ez a munka nem egyirányú! - végezzük el minimum két irányból a lazítást, hogy gyepünk valóban levegőhöz juthasson. Természetesen a kitépett szálakat ezután el kell távolítani, egy alapos gereblyézés erre tökéletes megoldás.
Tipp: Áprilisban már elvethetjük a hiányos részeken a friss fűmagot is - a jól előkészített talajon. Jó és eredményes tavaszi kertészkedést!