TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan készítsük fel a gyümölcsfákat, hogy sok-sok finom gyümölcsöt tudjunk szüretelni?

2022.04.19 14:58
Hogyan készítsük fel a gyümölcsfákat, hogy sok-sok finom gyümölcsöt tudjunk szüretelni?

Sokan gondolnák, hogy a kora tavasszal elvégzett metszés és lemosó permetezés után hátradőlhet a kertész, ha gyümölcsfáiról van szó, de bizony akadnak olyan feladatok, melyeket ha elvégzünk még tavasszal, akkor fáink egészségesebbek lesznek, több gyümölcstermést ígérve. Nézzük, hogy mik ezek!

Védekezzünk a tavaszi fagykárok ellen!
Bár nappal már igen melegnek, tavaszias időjárásnak örvendhetünk, azonban éjszaka még - akár egészsen májusig - tapasztalhatunk kisebb fagyokat, melyek érzékenyen érinthetik a virágzó, rügyező fáinkat. Ennek orvoslására léteznek olyan permetszerek, melyeket a fagy érkezése előtt kell felvinni a lombkoronára, hatásuk pedig megvédi a gyümölcsfát a fagykároktól. Így a fa továbbra is egészségesen fejlődhet, sok termést hozva később a gazdájának.
Tipp: Ha a csapadék ráfagy a rügyekre, ágakra, akkor azt amint tudjuk, óvatosan ütögessük le!

Figyeljünk a növényvédelemre!
Tavasszal nemcsak a fáink élednek fel, de a kártevők is, melyek közelebb lehetnek, mint gondolnánk, hiszen akár a vastagabb ágak kéregpikkelyei alatt is áttelelhetnek. Érdemes tehát letisztítani egy drótkefével a fatörzs felületét és a vastagabb ágak környékét, hogy eltávolítsuk ezeket a kártevőket.
Fontos, hogy a leeső kéregdarabokat gyűjtsük össze, majd égessük el, megelőzve a visszafertőződést. Ha ezt elvégezzük, akkor nemcsak sok nyári munkát spórolunk meg magunknak, de termésünk is több lehet.

Távolítsuk el a hernyófészkeket!
Bizony-bizony, áprilisban már észrevehetjük a fák koronáján a jeleket, melyek ezekre az élősködőkre utalnak. Ha eddig még nem tettük meg, akkor távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat és minden göbös képződményt, melyet a fa tetején fedezünk fel, megelőzve a bajt. A leszedett élősködő “fészkeket” szintén égetéssel tudjuk a leghatékonyabban megsemmisíteni.

Távolítsuk el a fa beteg részeit!
Ha még nem tettük meg, akkor minél hamarabb távolítsuk el a fa beteg ágait, részeit, ezt tegyük úgy, hogy az egészséges részből is levágunk kb. kétarasznyi darabot. A törzsön lévő rákos vagy mézgás sebeket éles késsel vágjuk ki egészen az egészséges részig, majd kenjük le sebkezelővel, megelőzve a kórokozók növénybe jutását. A beteg, eltávolított részeket égessük el!

Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásáról!
Természetesen a gyümölcsfák esetében is fontos a megfelelő tápanyagutánpótlás, erről könnyen gondoskodhatunk, ássunk körben a fa tövéhez szerves vagy műtrágyát.

Öntözés? Igen!
Ha kevésbé csapadékos tél után vagyunk, akkor bizony már most meg lehet kezdeni a gyümölcsfák öntézését.