TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mikor kell elkezdeni a szőlővel foglalkozni?

2022.04.27 15:37
Mikor kell elkezdeni a szőlővel foglalkozni?

Az április beköszöntével megkezdődhetnek a szőlőben is a munkálatok, ráadásul ez a növény szinte egész évben gondoskodást és figyelmet igényel, így bőven akad vele tennivalónk a bőséges és finom termés érdekében. Vegyük hát sorra, hogy mi a teendőnk tavasszal a szőlőben!

Milyen feladatok várnak ránk a nyár előtt a szőlőben?

Takarítsuk ki!
A szőlősorok között először mindenképp ki kell takarítanunk, hiszen ez segít majd a könnyebb mozgásunkat és az átláthatóságot. A lehullott leveleket, gallyakat gyűjtsük össze - ennek nemcsak esztétikai, hanem védelmi szerepe is van, hiszen az avarban sok élősködő bújhat meg. Itt már nyitott szemmel járhatunk, ha találunk beteg növényt, akkor azt is eltávolíthatjuk, hogy ne terjedjen tovább a betegség, égetéssel semlegesítsük az így összegyűjtött kerti zöldhulladékot!

Bontsuk el a kupacokat!
Szokás az alacsony művelésű tőkéket földdel felkupacolni a hidegebb időkre, ezt már időszerű elbontani, hogy a tőkék éledezni kezdjenek, elinduljon a nedvkeringés és minél előbb legyenek friss hajtások.

Vizsgáljuk meg, hogy történt-e fagykár!
A vesszőkön lévő termőrgyekből néhányat hasítsunk ketté, hogy megnézhessük ezek zöldek-e belül, ha igen, akkor a növényt nem érte fagykár, ha viszont elhalt résszel találkozunk, akkor azt érdemes lemetszeni.

Ellenőrzik a kitámasztást!
Két fontos összetevője van a futószőlőnk megtartásának: az egyik a karó vagy beton-támrendszer, a másik pedig a huzalozás. Ezeket mind alaposan vizsgáljuk át, cseréljük, ahol szükséges, feszítsük meg a huzalt, ahol meglazult - ezt most tudjuk még könnyen megtenni!

Ellenőrizzük a szőlő állapotát!
Bizony előfordulhat, hogy néhány tőke elhalt vagy már túl öreg, ezeket pótoljuk, cseréljük fiatalra, használjunk hozzá gyökeres vesszőt.

Végezzük el a metszést!
A legfontosabb feladatunk, hiszen ezen múlik a jó termés, ha nem értünk ehhez, akkor hívjunk megfelelő szakembert, mert alaposan el kell találni a metszés mértékét, hogy a mennyiségi és minőségi termés egyensúlya meglegyen!

Végezzük el a lemosópermetezést!
Fontos, hogy ezt a metszés után tegyük meg, ezzel tudjuk megelőzni az olyan fertőzések kialakulását, mint a szürkerothadás, a lisztharmat vagy a peronoszpóra.

+1 tipp a teljes biztonságért!
Ha minden áttelelt élősködőt szeretnénk maximálisan eltávolítani, akkor a növényszárakat átdörzsölhetjük egy tőkekaparóval - ezt megtehetjük akár az avar összegyűjtése előtt, így minden fertőző lehetőséget kiiktatható szőlőnkből. Amikor pedig végeztünk a metszéssel is, akkor gondoskodjunk a sebkezelésről, elejét véve a további fertőzések lehetőségének.


Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról!
Szőlőnket már szépen rendbe tettük mostanra, így nincs más hátra, mint gondoskodni a növények megfelelő táplálásáról. Ezt megtehetjük a tőkék földjének frissítésével, humusszal vagy műtrágyával történő gazdagításával. Figyeljünk arra, hogy alaposan tisztítsuk meg a szőlő környékét a gyomoktól, hiszen az extra tápanyag ezek növekedését is serkenteni fogja.
Jó munkát!