TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A gyönyörű pázsit 7 titka

2022.05.04 15:47
A gyönyörű pázsit 7 titka

Egy szép, egységes és egészséges gyepfelületnél nincs is szebb látvány, ha nyáron a teraszon ejtőzünk, de ennek a kialakítása és gondozása is igényel időt. Cikkünkben tippeket adunk, ahhoz hogy miként lesz gyönyörű a pázsit kertünkben!

1. Gondoljuk végig már az elején!
Ahogy minden kerti tevékenység és ültetés alapos tervezést igényel, nincs ez másképp a gyeppel sem, hajlamosak vagyunk ugyanis kitöltő felületként gondolni rá, pedig érdemes nagyobb körültekintéssel kezelni. Nem érdemes például egy méternél keskenyebb sávban füvet telepíteni, mert gyorsan kikophat, tervezzük nagyobb felületet a pázsitnak. Gondoljuk végig azt is, hogy hol lesz a legkényelmesebb és legegyszerűbb a füvet nyírni.


2. A jó fajtákat válasszuk ki!
A fűmagok között rengeteg különbség van, létezik árnyéktűrő, mediterrán típusú, nagyobb igénybevételnek kitett - és még hosszasan sorolhatnánk - fajták, melyekből ha jól választunk, akkor eredményesebb lehet a füvesítés. Családi házak udvarába, ahol nagyobb az igénybevétel ajánlott a taposástűrő vagy sportgyepet választani!

3. Készítsük elő a talajt!
A füvesítésre is tekintsünk egyfajta ültetésként, mivel annak se vágunk neki felkészülés nélkül, itt se tegyük. Fontos, hogy a talajt készítsük elő, ha nem megfelelő, akkor cseréljük ki a 10-20 centiméter mélyen, helyére kerüljön friss tápanyagdús föld, mely jó alap lesz a gyepnek.
Tipp: Később a megfelelő tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk meg!


4. A megfelelő időben vessük el!
Füvesíteni akkor álljunk neki, ha az átlag talajhőmérséklet már eléri a 10 fokot, az általános füvesítési időszak az áprilistól szeptember elejéig tartó. De ne a legmelegebb nyári napot szemeljük ki erre, hiszen a magok egy pillanat alatt kiszáradnak, tegyük inkább egy borúsabb, esősebb napon ezt meg.


5. Öntözzük rendszeresen!
Bizony a füvesítés, fűápolás egyik legfontosabb tevékenysége a folyamatos öntözés, ezt próbáljuk meg egyenletesen és bőségesen elvégezni, hogy gyepünk mindig egészséges maradhasson. Könnyíthetünk a dolgunkon, ha automata öntözőrendszert telepítünk a kertünkbe, mely mindennap elvégzi helyettünk ezt a feladatot.

6. Nyírjuk okosan!
Fontos, hogy pontosan eltaláljuk a megfelelő magasságot, melyre füvünket nyírjuk, tévhit, hogy a legkisebb méretre vágott gyep a legegészségesebb, hiszen az szárad ki a legkönnyebben. Az átlagos érték a 3-5 centi magasság, ha szükséges inkább nyírjunk heti kétszer - ez tavasszal előfordulhat -, mint egyszer extrém rövidre.

7. Szellőztessük!
Meglévő gyepünk ápolásának egyik fontos eszköze a gyepszellőztető, mely segít, hogy a talaj fellazuljon, az elhalt szálak kikerüljenek a pázsitból, illetve fűszálak ismét több levegőhöz jussanak.
Ezt a tevékenységet minimum kétszer, tavasszal és ősszel el kell végezni, fontos, hogy ne nyomjuk rá túlságosan a gyepre szellőztetőt, mert akkor az ép szálakat is eltávolíthatjuk. Ha nem vagyunk biztosak még ennek az elvégzésében, akkor finomabban havi rendszerességgel megismételhetjük, ugyanaz lesz az eredmény!
Innentől nincs más hátra, mint élvezni tökéletes gyepünket!