TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Itt a nyár, mire kell legjobban vigyázni a kertben?

2022.06.14 16:44
Itt a nyár, mire kell legjobban vigyázni a kertben?

Tavaszi munkák gyümölcse ilyenkor érik be, gyönyörködhetünk a szép és ápolt kertben, de bizony nyáron is sok mindenre oda kell figyelnünk portánkon. Nézzük meg, hogy mik a legfontosabb teendők!

Védekezzünk a szárazság ellen
A legforróbb évszakban talán a vízpótlás a legfontosabb dolgunk! Egy-egy aszályos időszak tönkreteheti növényeinket, így alapvető feladatunk a locsolás, ezt tegyük meg rendszeresen, megfelelő mennyiségű vízzel és megfelelő időben.
Jó tudni, hogy növényeink hozzászoknak a napi locsoláshoz, így semmiképp sem szabad azt kihagyni, a hirtelen vízelvonás igen káros. Ne fukarkodjunk, ha vízről van szó, mert a kisebb vízadagok bizony le sem jutnak a gyökerekhez, főleg ha nagy a szárazság. Az öntözés idejére optimálisak a reggeli, esetleg az esti órák is, ekkor nem áll fenn az a veszély, hogy a növények megperzselődnek, illetve a talaj is tovább megőrzi víztartalmát.
Van néhány növény, mely nagyobb figyelmet igényel, ha öntözésről van szó, ilyenek például a cserépben, konténerben vagy akasztós kosarakban lévők, de a fiatal, frissen ültetett fák, cserjék is gyakoribb locsolást igényelnek.
Tipp: Szerencsére ma már könnyen kiépíthetünk automata öntözőrendszert, mellyel lekerül az állandó locsolás terhe vállunkról, kertünk mégis megkapja a szükséges vízutánpótlást. Csepegtetőrendszert is telepíthetünk, mely még hatékonyabbá teszi kertünk nyári vízellátását.

A gyomok eltávolítása
Ha alaposan előkészítettük tavasszal kertünket, akkor ezzel a két dologgal kevesebb teendőnk lesz, például ha végeztünk talajtakarást mulccsal, fenyőkéreggel, akkor a gyomnövények is nehezebben törnek utat maguknak, ráadásul a víz kipárolgást is lassítjuk.
A konyhakertben érdemes hetente letisztítani a talajfelszínt a gyomoktól, ezt akár kisebb kapával is gyorsan megtehetjük, így a zsenge gazok hamar elpusztulnak. Minél hamarabb távolítjuk el a gyomnövényeket, annál jobb, hiszen azok nem kezdenek virágzásba, ezért jártunkban-keltünkben is húzzuk ki a nem odaillő növényeket!

A kerti tó
Talán a legfontosabb amire figyelni kell, hogy a csapadékszegény időszakokban, amikor sokat és intenzíven süt a nap, akkor gondoskodjunk a tó vizének a pótlásáról. Erre a legjobb megoldás, ha esővizet használunk. Ellenőrizzük hetente a tó vízszintjét!
Nyáron is kerülhetnek a tóba leeső levelek, növényi maradványok, ezeket távolítsuk el, hogy ne induljanak rothadásnak. Néhány tó körüli növény éppen nyáron fejlődik a legtöbbet, bátran ritkítsunk, ha túl nagyra nőnének!
Tipp: Ha kisgyermek is van a családban, akkor bizony a tó veszélyforrás lehet, mivel a jóidőben többet vagyunk a kertben, gondoskodjunk a megfelelően a biztonságról körbekerítéssel vagy a víztükör feletti hálókifeszítéssel.