TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Tippek trükkök, hogy ne száradjon ki a kert!

2022.06.23 08:28
Tippek trükkök, hogy ne száradjon ki a kert!

A tikkasztó hőségben bizony nemcsak mi szomjazunk meg gyakrabban, hanem kertünknek is megnőnek a folyadékutánpótlási szükségletei, ezt biztosítanunk kell, hogy egészséges és ápolt maradhasson egész nyáron. Cikkünkben összegyűjtünk néhány tippet, mellyel garantált a kert vízutánpótlása!

1. Gyűjtsük az esővizet!
A víz egyre nagyobb kincs, ezért okosan kell bánnunk vele, legegyszerűbb módja ennek, ha az esővizet is begyűjtjük. Erre különböző méretű és formájú, stílusos esővízgyűjtők kaphatók már, melyekből szárazság esetén biztosítani tudjuk a gyep és kert számára szükséges vizet!
Ráadásul, az esővíz használata csökkenti a ház vízfelhasználását, a megtakarított vízmennyiséggel az esőgyűjtőd ára néhány évszak alatt meg is térülhet.

2. Locsoljunk okosan!
Már több tippet adtunk ehhez korábbi cikkeinkben, de a három legfontosabb locsolási tényező: a megfelelő vízmennyiség, megfelelő módon, megfelelő időben történő kertbe juttatása.
Mit jelent ez? A tikkasztó hőségben igyekezzünk naponta locsolni, olyan mennyiséggel, mely nemcsak a föld felszínén oszlik el, hanem lejut a növények gyökeréig, ezt pedig reggel vagy este tegyük meg, hogy ne párologjon el azonnal a víz és ne égjenek meg növényeink.

3. Óvjuk a talaj nedvességtartalmát!
A talajtakarások nemcsak a gyomnövények lassabb terjedését, hanem a gyors kipárolgást is megakadályozzák, ezért növényeink tövében érdemes fenyőkéreg borítást, mulcsot alkalmazni. A praktikum mellett, egy igazán egységes és látványos kialakítású kertet kaphatunk ezzel a megoldással.

4. Építsünk ki öntözőrendszert!
A mindennapos kézi locsolás helyett, elgondolkozhatunk automata öntözőrendszer kiépítésén is, mely teljes mértékben elvégzi helyettünk ezt a munkát, így nekünk nincs más dolgunk mint élvezni a szép és ápolt kertet. Ezek a rendszerek beépített esővízérzékelővel is telepíthetők, így azon sem kell aggódnunk, hogy felesleges vizet pazarolnánk, ráadásul a kézi locsolástól eltérően, az öntözőrendszer a lehető legoptimálisabban elosztva bánik a vízzel, hosszú távon sokat spórolva ezzel. Tévhit, hogy egy ilyen rendszer nem üzemeltethető alternatív vízforrásból, így ha fúrt kút áll rendelkezésre, akkor arra is ráköthetjük!

5. Árnyékot adó fák és kerti tó, csobogó
A talaj vízmegtartását nagyban elősegíti, ha néhány nagyobb fa árnyékot ad bizonyos órákban, ez nekünk is kellemes lesz, hiszen a tűző napsütésben is tölthetünk kint kellemes időt a fák lombja alatt megpihenve. Emellett a hőérzetünket nagyban befolyásolhatja egy kerti tó vagy kisebb csobogó jelenléte, ha van megfelelő hely hozzá, akkor érdemes elgondolkozni a telepítésükön.