TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan lesz tökéletes a gyümölcs? Mire figyeljünk nyáron a gyümölcsfáknál?

2022.07.02 14:26
Hogyan lesz tökéletes a gyümölcs? Mire figyeljünk nyáron a gyümölcsfáknál?

A tavasszal elvégzett munkák után sokan gondolják, hogy nyáron hátradőlhetek, ha a gyümölcsösről van szó, de ez – mint ahogy a kertben szinte semmilyen területen – nincs teljesen így. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a legforróbb hónapokban, hogy gyümölcstermésünk a lehető legjobb legyen!

1. Nyári zöldmetszés
A klasszikus gyümölcsös metszés ideje a tél vége, tavasz eleje, de bizony nyáron sem árt kicsit rendezni a lombozatot, hiszen a korona iylenkorra már nagyon nehezen átláthatóvá válik. Ha kicsit kiritkítjuk a felső részeket, akkor bizony a korona lentebbi részei is több napfényhez juthatnak, a tavaszi sebek előbb begyógyulhatnak és a jövő évi termőrügyek is biztonságosabban alakulnak ki.
Hogyan végezzük el ezt a metszést? A legfőbb célunk a “renderakás” legyen, a lomb tetején lévő sűrű elágazások ritkítsuk ki úgy, hogy az alatta lévő erős hajtást meghagyjuk. A keresztező, rendszertelenül növő ágakat pedig tőből metsszük le, ha pedig egy ágon több egyirányú, erősebb hajtást is felfedezünk, akkor válasszunk ki egyet, mely megmarad. Legyen napfényben dús, átlátható, levegős a korona szerkezete!
Tipp: Ne csak a koronára, hanem a fa töve körüli vízhajtásokra is fordítsunk figyelmet, ezeket vágjuk ki tőből, mert csak elszívják a sok energiát a fától, feleslegesen.

2. Védekezzünk a kártevők és betegségek ellen
Bár a legnagyobb munkát ezen a területen tavasszal elvégeztük, ettől függetlenül megjelenhetnek olyan jelek a fán, melyek betegségre vagy kártevő megtelepedésre utalhatnak, ezért nyáron is járjunk nyitott szemmel. Mikkel találkozhatunk? Például moníliával az almán, barackon, szilván vagy szürke rothadással a bogyós gyümölcsbokrokon.
A legfontosabb teendőnk ilyenkor, hogy a probléma megjelenésekor azonnal cselekedjünk, távolítsuk el a növényről az érintett részeket, akadályozzuk meg az egész fára való terjedést!

3. Gondoskodjunk a vízutánpótlásról!
A gyümölcsfák megfelelő mennyiségű vízhez jutása igen fontos a növekedésükhöz, az egészséges terméshez. A frissen ültetett fiatal fákat ezért mindig öntözzük rendszeresen, erre figyeljünk oda az első két évben, főleg a nagyon meleg időszakokban. Bőségesen locsoljunk, akár 15-20 liter vízre is szüksége lehet egy fának, hogy az valóban eljusson a gyökereihez és hasznosuljon!
A talajból történő nedvességpárolgást is megelőzhetjük, takarjuk a gyümölcsfák törzse körülötti talajt mulccsal, fenyőkéreggel 10 centi vastagságban, ez segít megőrizni a talaj hűvös, nedves állapotát.