TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A tökéletes gyep titka nyáron

2022.08.12 16:16
A tökéletes gyep titka nyáron

Talán nyáron élvezhetjük legjobban a kertben töltött időt, hiszen eddigi gondos munkánk kezd beérni, a gyümölcsfák zöldellnek, kerti virágok színesítik az ágyásokat és a pázsitunk is tökéletesen egységes és egészséges. Hogy ezt valóban így élvezhessük néhány teendőnk azért lesz a legforróbb napokon is. Mutatjuk, hogy a gyeppel milyen nyári teendőink lesznek!

1. Pótoljuk állandóan a vizet!
A zöld gyep alapja a legszárazabb és napsütésesebb napokon is az állandó, megfelelő idejű és mennyiségű locsolás biztosítása, melyet a legkönnyebben egy automata öntözőrendszerrel tudunk biztosítani füvünknek.

2. Nyírjunk megfelelően!
A rendezett gyep megköveteli a rendszeres nyírást, azonban a nagyon száraz nyarakon nem érdemes nagyon rövidre vágnunk a füvet, ilyenkor tartsuk határértéken a hosszúságát. A magasabb fű nagyobb tápanyagraktározást biztosít, emellett pedig garantálja az árnyékot a talaj közeli mikroklímának, mely segít gyepünket egészségesen tartani. Fontos, hogy soha ne hagyjuk a füvet olyan magasra nőni, hogy a szálak már egymásra boruljanak, mert akkor könnyen befülledhet az alatta lévő föld, ami betegségekhez vezethet.

3. A nyesedéket távolítsuk el!
Bár könnyű megoldás lehet, de a nyesedéket nem szabad a fű felületén hagyni egy-egy vágás alkalmakkor, ez a nagy melegben berohadhat és betegségeket terjeszthet. Ha pedig “idegen betolakodókat” látunk szépen kialakított gyepünkben, akkor azt távolítsuk el, gondolunk itt a kellemetlen és agresszív gyomnövények megjelenésére.
Tipp: Ha robotfűnyírónk van, akkor nem szükséges a nyesedék eltávolításáról gondoskodnunk, hiszen a gyakori vágással olyan kis mennyiség kerül a talajra, hogy nem az okoz problémát. Sőt, minimálisan árnyékoló és bomlása révén tápláló hatása is lesz gyepünkre.

4. Gondolkodjunk előre!
Ha kerti partit vagy a gyerekeknek medencés bulit szervezünk, akkor előtte nyírjuk le a füvet, ugyanis így csökkentjük a sérülések esélyét. A túl sok locsolással sem teszünk jót, hiszen akkor a fűszálak gyökerei elkényelmesedhettek, eddzük hát a gyepet, éppen a megfelelő mennyiséggel öntözzük.

5. Gondoskodjunk a tápanyagokról!
Az enyhe tápoldatozást, gyeptrágyázást meg fogja hálálni füvünk, így erről nyáron se feledkezzünk meg, mindig kövessük a tápoldaton lévő utasításokat, nehogy a túlzott tápanyagtól kiégjen pázsitunk.

6. Figyeljünk a kártevőkre!
Ha gyepünket megtámadta valamilyen kártevő, akkor bizony halott fűfoltokat vehetünk észre, ilyenkor gyorsan kell cselekednünk, a legtöbb esetben a lárvák okozzák ezt a problémát. Szabaduljunk meg tőlük minél hamarabb a megfelelő lárvaölőszerrel. Jó tudni, hogy késő nyáron ezek a lárvák már kinyílhatnak, ilyenkor már rovarölő szerre lesz szükségünk az eltávolításhoz!