TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Készítsük elő a következő szezont időben – tervezzük meg jövő évi kertünket még az ősz kezdet előtt!

2022.09.06 17:22
Készítsük elő a következő szezont időben – tervezzük meg jövő évi kertünket még az ősz kezdet előtt!

Bár még biztosan lesz részünk egy kis vénasszonyok nyarában, de nem szabad megfeledkezünk arról, hogy lassan érkeznek a hidegebb hónapok, amikre időben fel kell készítenünk a kertet. Sőt, a következő szezon megtervezése, előkészítése is ilyenkor esedékes, cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes ezt megtenni!

1. A gyomok eltüntetése!
Ha nem kezdjük meg szeptember elején a gazolást, akkor bizony ősszel azok nagyon elszaporodnak, és a következő tavasszal csupa gyom lesz az udvarunk, megnehezítve ezzel saját munkánkat. Szép lassan végezzük el a teljes kert gyomtalanítását!


2. Takarítsuk be a terméseket!
A termés leszüretelése és elrakása után neki is láthatunk majd a nyári veteményes felszámolásának, ezzel haladhatunk szépen apránként, sokkal egyszerűbb lesz így, mint a ősz végén egyben elvégezni ezt a munkát. A feltépett növények ráadásul mehetnek azonnal a komposztba, mellyel jövőre majd értékes tápanyagokat tudunk biztosítani a talajnak.

3. Őszi ültetés!
A talaj felkészítésének már most nekiláthatunk, hiszen idő kell, hogy újra tápanyagdús legyen és megfelelő minőségű földet biztosítson a gyümölcsfák és a gyorsan termő konyhakerti növények számára.

4. Nyárvégi metszés elvégzése!
Az ilyenkor elvégzett metszésnek a célja, hogy eltávolítsuk az elszáradt virágokat és ágakat növényeinkről. Legyünk figyelmesek e közben, ha olyan részt is felfedezünk, mely megbetegedésre utal, akkor azt is távolítsuk el, szükség esetén kezeljük, a levágott darabokat pedig égessük el. Az elhalt növényrészek eltávolításával kertünk is sokkal szebb összképet mutat majd!

5. A nyári bútorok elpakolása a kamrába!
Természetesen még érdemes kiélvézni a szeptemberi napsütéses időszakot, de már felkészülhetünk bútoraink elrakására. Mielőtt bekerülnek a fészerbe vagy a pincébe mindig takarítsuk meg őket alaposan, ha bármilyen hibát észlelünk rajtuk, akkor azt javítsuk ki, és mindenképp takarjuk le megfelelően, hogy jövő tavasszal ne legyen annyi munkánk a takarítással.

6. Vegyük listába, hogy mely növényekkel lesz még teendőnk a tél beállta előtt!
Nyáron a legtöbb kertésznek több ideje van a kinti munkákra, mint ősszel, ezért érdemes az ilyenkor elvégzendő feladatokat listába szedni magunknak, így könnyebben látjuk, hogy mi vár még ránk, és hatékonyan be tudjuk osztani a teendőinket.

7. Írjunk listát a jövőre beszerzendő eszközökről, növényekről!
Bár azt hinnénk, hogy észben tudjuk tartani azt, hogy milyen eszközöket és növényeket szeretnénk beszerezni és lecserélni a kertben, amikor néhány hónap múlva odakerülünk ez már nem biztos, hogy maradéktalanul így lesz. Amikor a téli hónapokra történő felkészítés kapcsán eszünkbe jut valami, akkor azt jegyezzük fel, megkönnyítve ezzel dolgunkat!