TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mi legyen a termésből? – Befőtt? Lekvár? Pálinka?

2022.09.14 17:54
Mi legyen a termésből? – Befőtt? Lekvár? Pálinka?

Ha gyümölcsösünk van, akkor bizony lassan el kell döntenünk, hogy mi lesz a termés sorsa, hiszen a frissen szedett gyümölcsök korlátozott ideig eltarthatók. Természetesen ha van egy hűvös pincénk, akkor a legkiválóbb darabokat újságpapírral bélelt ládákban szépen egymás mellé helyezve eltárolhatjuk. De ezzel a módszerrel biztosan nem tudunk gondoskodni az egész termésről, ezért cikkünkben megmutatjuk, hogy miként dolgozhatjuk fel az otthon termett gyümölcsöt!

A kulcsszó a tartósítás
A téli estéken sem kell lemondanunk a kertünkből származó zamatos gyümölcsökről éppen csak más formában tudjuk majd fogyasztani őket, például lekvárként, befőttként vagy a bátrabbak akár pálinka formájában is.
Reneszánszát éli a befőtt és a lekvár otthoni eltétele, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy mi került az üvegekbe, készülhet akár teljesen cukormentes vagy édesítőszeres verzió is ezekből. Ráadásul, ha gyümölcsünk vegyszermentes, akkor még jobban megfelel az egészségtudatos szemléletnek, a tartósítás sem igényel további vegyszerhasználatot, hiszen a megfelelő hőkezeléssel ez tökéletesen megoldható.

Hogyan kerül le a gyümölcs a fáról?
A legideálisabb esetben az érett darabokat még a fán tudjuk begyűjteni, így a zuhanás miatti sérüléseket, nyomodásokat is elkerülhetjük az egyes darabokon. Szerencsére ma már sok eszköz könnyítheti meg a munkánkat, például egy csuklós gyümölcsszedő, mellyel akár 5,5 méter magasságot is elérhetünk létra használata nélkül.
De a lehullott gyümölcsökért sem kell többé hajolgatnunk, erre is létezik ergonomikus megoldás, használjunk gyümölcsfelszedőt, ezzel a 4-9 cm közötti darabokat tudjuk könnyedén begyűjteni.

Melyek a legnépszerűbb gyümölcsök, amiket eltehetünk télire?
A bőven termő alma, szilva, barack, körte, de napjainkban az egyre több helyen megtalálható füge is igen népszerű mind lekvárnak, befőttnek, mind pálinkának. Azt, hogy mi készüljön az adott gyümölcsből az állapota tökéletesen megmutatja nekünk, a makulátlan darabokat eltehetjük a pincébe, mellyel meghosszabbítjuk élettartamát, a sérültebb, ütött darabok, esetleg a már földön lévő, de még jó állapotúak mehetnek a befőzésbe. Az alapos tisztítás, a sérült részek eltávolítása a magozás, a pucolás pedig soha nem árt!

Ha kertünk bőséges gyümölcsterméssel örvendeztet meg minket, akkor bizony érdemes rászánni az időt és az energiát a termés feldolgozására és a megfelelő eltárolásra, így szinte egész évben élvezhetjük a zamatos almát, körték, barackot, akár többéle formában: befőttként, lekvárként és pálinkaként!