TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mikor kell elültetni a gyümölcsfákat?

2022.09.21 16:05
Mikor kell elültetni a gyümölcsfákat?

Ha ősz, akkor itt az ideje a gyümölcsfaállomány bővítésének, a legtöbb hobbikertész már izgatottan várja ezt az időszakot, hiszen beszerezheti a gyümölcsös legújabb darabjait. Természetesen az ember ilyenkor szeretne mindent a lehető legjobban csinálni, hogy minél hamarabb teremjen majd az évszaknak megfelelő finom gyümölcs a portán. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mikor érdemes nekikezdeni az ültetésnek!

Az időzítés
A faiskolák nagyjából október eleje-közepe környékén kezdik el árulni az oltványokat, így ehhez tudunk igazodni az ültetés idejével, de ha enyhe a novemberünk, nincsenek talajmenti fagyok, akkor még ott sem vagyunk elkésve a gyümölcsös bővítésével. Azonban minél hamarabb történik meg az ültetés, annál jobban járunk, hiszen a gyümölcsfának így lesz ideje még a nagy fagyok beállta előtt némileg meggyökeresedni.
Ha valamiért megcsúszunk a folyamatban, akkor bizony várnunk kell tavaszig, ilyenkor eredményesen át tudjuk teleltetni a megvásárolt csemetét!


Milyen szempontok alapján válasszuk meg új gyümölcsfáinkat?
Persze jó lenne rámutatni a számunkra szimpatikus fajtára és rögtön azzal próbálkozni, de ahhoz hogy valóban termékeny és egészséges fát kapjunk alaposan végig kell gondolni néhány kritériumot.
Az egyik legfontosabb dolog, hogy jól ismerjük kertünk adottságait, a talaj minőségét, a napsütéses, szeles órák számát, illetve átleshetünk a szomszédba, hogy mely fajták sikeresek a környékünkön. Ezek alapján máris sokat szűkült a kör.
Azt is szem előtt tarthatjuk, hogy kertünk a termőszezon lehető legnagyobb részében lásson el minket szezonális gyümölcsökkel. A meglévő jóltermő fák mellé keressünk olyan fajtákat, melyek az eddig terménytelen időszakokban is biztosítanak számunkra friss gyümölcsöt.

Kérjünk segítséget!
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mely csemete fog eredményesen megmaradni kertünkben, akkor a fenti információk átgondolásával kérjünk szakértői segítséget. Ha faiskolában, kertészeti árudában szerezzük be az oltványokat, akkor bátran kérdezzünk az ottlévő személyzettől. Keressünk könnyen kezelhető fákat, amik ellenállók a betegségekkel szemben, illetve érdeklődjünk arról is, hogy öntermékeny fajtáról van-e szó vagy kell-e hozzá porzó fajta.

A fentiekből is jól látszik, hogy időben érdemes végiggondolni, milyen fajokkal frissítenénk a gyümölcsösünket ősszel, hiszen saját kertünk adottságait, igényeinket és a fajok tulajdonságát is mérlegelni kell, hogy valóban a legjobb fafajtát tudjuk kiválasztani a kínálatból!