TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi munkálatok a kertben 1x1

2022.09.28 10:28
Őszi munkálatok a kertben 1x1

Bár jön a borongós, esős őszi idő a kerti munkálatok mégsem állhatnak meg, ilyenkor is akad bőven teendő odakint: felkészíteni a kertet az téli időszakra, illetve megalapozni a tavaszi zökkenőmentes szezonkezdetet.
Milyen munkákat érdemes ősszel elvégezni? Mutatjuk!

1. Itt az ideje az ültetésnek?
Szeptember közepétől október végéig bizony újra ültetési időszak kezdődik. Mit ültethetünk ebben az időszakban? A virághagymákat kivetjük télire, az évelőket is szétültethetjük és a nem megfelelő lévő helyen lévő növényeket is átültethetjük. Sőt, a gyümölcsös bővítését is ilyenkor érdemes megejteni. Ez az időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy a növények gyökerei jól meg tudjanak telepedni, hiszen már nincsen tikkasztó hőség, több a csapadék, de még a téli fagyok sem fenyegetnek.
2. Gondoskodjunk a gyepről!
A forró nyári napok leköszöntével bizony megviselt lehet pázsitunk, ezért ősszel nekiláthatunk a tápanyagutánpótlásnak, ha aszályosabb időszak van, akkor pedig a rendszeres öntözés sem maradhat el. Az őszi gyeptrágyázást mindig az első fagyok beállta előtt el kell végezni. Azonban még ne szaladjunk ennyire előre, nyár után érdemes újra gyepszellőztetést, - lazítást végezni, ezt követően pedig a nyáron kikopó, kiégett részek újrafüvesítését is megtehetjük.
3. Tápláljuk a talajt!
A konyhakertet az utolsó növény kikerülése után érdemes rendbetennünk, tavasszal így sokkal könnyebb dolgunk lesz majd. Ilyenkor gondoskodhatunk a talaj tápanyag utánpótlásáról is szerves vagy szervetlen trágyázással, majd az értékes anyagokat egy felásással máris a mélyebb rétegekbe juttathatjuk.
4. Tegyünk rendet a növények között!
Fentebb már említettük, hogy jó időszak ez az elkanászodott és túlnövő évelők szétültetésére, emellett pedig az elhalt növényrészek lenyesésére is. Az idős fák korhadó ágait vágjuk le, a teljesen elhalt egyedeket vágjuk ki, ha pedig van olyan növény, aminek már nincs helye a kertben, akkor azt is távolítsuk el.
5. Komposztáljunk!
Ebben az időszakban nagy mennyiségű zöldhulladékunk fog keletkezni, ennek a sorsáról is ajánlatos ilyenkor gondoskodnunk. Természetesen értékes anyagokról van szó, ezért a legjobb, amit tehetünk a növényi részekkel, hogy komposztáljuk őket. Jutalmunk pedig a tápanyagdús komposzt lesz, melyből eredményesen pótolhatjuk majd a kert tápanyagigényét később.
Tipp: Minél kisebb darabokra aprítjuk a komposztálni kívánt növényi részeket, annál hamarabb megy végbe ez a folyamat!
Jó munkát kíván az enkertem.hu csapata!