TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hova, hogyan gyűjtsük össze a lehullott leveleket?

2022.10.06 16:25
Hova, hogyan gyűjtsük össze a lehullott leveleket?

Az ősz beköszöntével bizony a fák lombkoronái is szépen lassan lehullanak, ilyenkor bizony minden kerttulajdonosnak meggyűlik a gondja a hirtelen udvarban lévő nagy levélmennyiséggel. De nem kell, hogy ez problémát okozzon, hiszen több lehetőség is van annak hasznosítására! Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet!

1. Komposztálás
Természetesen a legkézenfekvőbb megoldás, ha az összegereblyézett leveleket komposztálóba tesszük, ahol az idő előrehaladtával értékes tápanyag keletkezik a növényi részekből. A gyors bomlásnak köszönhetően, hamar értékes humuszt termelhetünk magunknak.

2. Földbe forgatás
Az egészséges levélhalmokat bizony közvetlenül bele is forgathatjuk a földbe, tökéletes helyszín erre például a nyári veteményes megtisztított helye vagy a virágágyások is. Itt ugyanúgy elbomlik és értékesen táplálja vissza az adott földterületet a fák lombozata.

3. Takarás
Szintén a veteményest és a virágágyást védhetjük a téli időjárás viszontagságaitól, ha a lehullott levelekkel betakarjuk felületüket, tavasszal pedig némi átforgatással máris a földbe kerülhet ez a réteg. A bokrok tövét is takarhatjuk levelekkel, ez segíti a fagyvédelmet is!

4. Sündisznófészek
Kreatív és jótékony felhasználása a lehullott leveleknek, ha sündisznóknak készítünk belőle fészket, ezzel segíthetjük, hogy eredményesebben átteleljenek. Kevesen tudják, de több európai országban már veszélyeztetett állatok ezek a kis tüskés élőlények, fontos figyelmet fordítani a védelmükre. A fészek elkészítése pikk-pakk megvan, rakjunk egy kisebb halmot levelekből és gallyakból a kert egy eldugott részén, ahova a sünök kényelmesen bevackolhatnak. Tevékenységünk nem marad köszönet nélkül, hiszen ezek az apró négylábúak segítenek majd kertünk rovar- és bogármentesíteni portánkat.

Mire figyeljünk?
Vannak bizonyos fajták, amiket körültekintően kell komposztálni, tipikusan ilyen a dió- vagy a nehezen lebomló tűlevelek. Előbbi bomlása során olyan anyagokat termel, amely gátolja a többi növény fejlődését, ezt a hatását nagyjából kilenc hónapnyi komposzt időszak után veszti el, így figyeljünk, hogy mikor használjuk fel!
A lehullott levélréteget a fűről minél hamarabb távolítsuk el, mert sötétbarna foltokat, hosszabb távon pedig a fű kirothadását is eredményezheti.
A foltosodást a járdán sem szeretnénk látni, így onnan is rendszeresen söpörjük le a ráhulló faleveleket. Emellett mindig figyeljük az ereszt, ha a közelében van fa és belehullhat, akkor könnyedén eltömítheti azt, sok bosszúságot okozva ezzel.