TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A tökéletes komposztáló saját kezűleg

2022.10.14 15:27
A tökéletes komposztáló saját kezűleg

Az őszi kerttakarítás során és a lehulló falevelek miatt bizony rengeteg zöldhulladék keletkezik rövid idő alatt, amivel néha a tapasztalt kertészeknek is meggyűlik a gondja. Nézzük meg, hogy komposztálással miként lehetünk úrrá a tetemes zöldhulladékon és hogyan készíthetünk akár otthon saját komposztálót!

Miért komposztáljunk?
A legegyszerűbb válasz: mert értékes tápanyagot tudunk termelni vele! Bizony a zöldhulladék bomlása során – ami egy természetes biológiai folyamat – a szervesanyagokból humusszerű anyag keletkezik, ami kiváló tápanyagforrás lesz majd a földbe visszaforgatva. A lebomlás után a zöldhulladék egy sötétbarna, morzsalékos, földre nagyban hasonlító anyaggá válik, sok esetben ennek használatával kiválthatjuk a műtrágyázást, kertünk önmagát fogja táplálni!

Hogyan lássunk neki egy saját komposztálónak?
Keressünk neki helyet a kertben!
Az ideális hely egy komposztáló felállításához egy félárnyékos, nem feltétlen szem előtt lévő rész a kertben, melyet könnyen meg tudunk közelíteni. Fontos szempont, hogy az alján ne álljon meg a víz és ne érje sokáig a tűző nap sem!

Döntsük el, hogy milyen legyen a komposztáló!
Választhatunk kész komposztálót, amit csak a helyszínen össze kell állítanunk, kiáshatunk egy nagy gödröt a földben, amit kinevezünk komposztnak, de elkezdhetjük egy kupacba gyűjteni a zöldhulladékot mindenféle kerítés nélkül. Sőt, készíthetünk mi magunk is az otthon talált faanyagokból egyet, ami a kívánalmaknak megfelel, hiszen itt mi határozzuk meg a méretet és a magasságot is!

Komposztáló saját kezűleg
Ha az utolsó pont mellett döntünk és szeretnénk egy formás saját komposztálóládát összeállítani, akkor mindenképp szükségünk lesz hozzá falécekre vagy raklapokra. Ezekből tudjuk majd könnyedén összeállítani a komposztsiló vázát. A könnyebb megoldás természetesen, ha raklapokkal oldjuk ezt meg, mert akkor nem kell a falécek méretre vágásával és sokszori összeillesztésével bajlódni. Az összeállításhoz mindenképp szükségünk lesz: facsavarokra, fúrógépre, esetleg fűrészre és faragasztóra.

Mire figyeljünk még?
Úgy alakítsuk ki a komposztálónkat, hogy időközönként át tudjuk majd forgatni, ezt ajánlott megtenni 2-3 havonta, illetve jól tudjon szellőzni, így kerülhetjük el a kellemetlen szagokat. Fontos még odafigyelni arra is, hogy megfelelő arányban helyezzünk bele zöld- és barnahulladékot, hiszen az ágaknak sokkal több időre lesz szüksége a lebomláshoz. A könnyű kezelhetőség miatt a haladó barkácsolók készíthetnek alulra egy kis fiókot, melynek kihúzásával azonnal elérik az értékes humuszt.