TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A tökfaragás művészete

2022.11.14 11:00
A tökfaragás művészete

Egész ősszel jól mutatnak a faragott tökök a teraszon vagy az erkélyen kültéri dekorként, így nemcsak halloweenkor érdemes “tökölni”! Nem beszélve arról, hogy ez egy remek családi program, amit a kertben is megejthetünk – képzeletünknek semmi sem szab határt! Nézzük meg közelebbről, hogy mire érdemes figyelni tökfaragáskor!

1. A tökválasztás
A legfontosabb szempont, hogy a lábán stabilan álló tököt válasszunk, így tudjuk majd kényelmesen faragni és így fogja megállni a helyét dekorációként is. Ha bonyolultabb mintát készítenénk, akkor praktikus lehet, ha a tök egyik oldala laposabb, ezen könnyebben tudunk majd dolgozni.
Tipp: A szabad alkotás hívei bátran válasszanak szépséghibás, kevésbé szimmetrikus darabot, így e köré alakíthatja ki a mintát.


2. A minta
A kezdőknek érdemes egyenes vonalakat tartalmazó mintákkal kezdeni, hiszen a kacskaringós idomokat sokkal nehezebb kivágni. A mintát kinyomtatva és körbevágva egy papírsablonnal megrajzolhatjuk a tök felületén, így a vonalak mentén kell majd csak haladnunk. Ha nem szeretnénk a papíron körbevágni a mintát, akkor csak tűzzük a tök felületésre, majd kis tűszúrásokkal jelöljük ki a kontúrt.


3. A munka megkezdése
A faragás első lépése a tök belsejének kiszedése, ehhez vágjuk le a tetejét kis ívben, amolyan kalapfélét formázva, majd egy kanállal szedjük ki a belső lágyrészt. A tökmagot mindenképp hasznosítsuk: megpirítva elfogyaszthatjuk a gyerekekkel, behelyezhetjük a madáretetőbe szárnyas vendégeink nagy örömére, de akár el is ültethetjük majd a kertben ezeket, így lehet, hogy jövőre már a saját termésű tökből faraghatunk!


4. A faragás
Ehhez mindig egy vékony, de éles pengéjű kést használjunk, amit merőlegesen tartsunk a tök felszínén. A kivágott darabokat mindig belülről toljuk kifelé. A díszítéshez használhatunk még kiszúróformákat is, ezekkel is különleges alakzatokat varázsolhatunk a gyümölcs felületére.
A haladó tökfaragók játszhatnak azzal is, hogy nem vágják át mindig teljesen a tök felületét, hanem csak a héj egy részét távolítják el. Ha készen vagyunk a faragott tökökkel, akkor helyezzünk a belsejébe mécsest, és sötétedés után gyönyörködjünk közösen a terasz új díszítésében.

5. A mestermű utóélete
A hidegben sokáig kitart az elkészített dekorációnk, de amikor már kidobásra érett állapotba kerül, akkor semmiképp se a kukába tegyük. Kivihetjük a közeli mezőre, erdőbe, ezt értékelni fogják az ottlakók, ha nem járunk arrafelé, akkor az otthoni komposztálóba helyezzük. Fontos, hogy mindezeket akkor tehetjük meg, ha korábban nem kezeltük semmilyen vegyszerrel a tök felületét a tartósítás miatt!